Proiect • Cine muncește peste 65 de ani va primi pensie mai mare sau va putea cumula pensia cu salariul la privat

0
413

Potrivit unui proiect de OUG elaborat și trimis spre aprobare de ministrul Muncii, Raluca Turcan, persoanele care vor să muncească peste vârsta standard de pensionare vor beneficia de condiții speciale.

Astfel, pentru asigurații care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%.
Așadar, salariații care vor să mai lucreze un an, după ce au împlinit 65 de ani sau mai puțin, în cazul femeilor, vor primi un punctaj lunar mai mare cu 50%, astfel încât, în momentul ieșirii la pensie, proaspătul pensionar va încasa mai mulți bani decât dacă nu ar fi muncit peste vârsta standard de pensionare.
Un alt beneficiu prevăzut în nota de fundamentare a proiectului este cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu activități profesionale desfășurate pentru un angajator din mediul privat.
În prezent, cumulul este permis pentru venituri din activități independente, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează, însă, cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.
Cumulul nu este permis nici în baza unui raport de serviciu de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali sau județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.
Guvernul va pregăti și o nouă lege a pensiilor, cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată în PNNR. Noua formulă de calcul a pensiei se va baza pe numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.
Statul încearcă, în acest fel, să corecteze multe dintre inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.