Recoltarea grîului s-a încheiat

0
11

Pe țară, producția de grîu de anul acesta bate toate recordurile, anunță Ministerul Agriculturii, în ton propagandistic, înainte ca centralizarea datelor să fie încheiată.
În Maramureș, cifrele sînt colectate de la primării, iar agenții agricoli cer date de la toți fermierii, de la cei cu 15 ari, pînă la cei cu 50 ha, cum este Vasile Cărăbăț din Viile Apei. Acesta ne-a spus că a recoltat în jur de 6.000 kg de grîu la hectar și circa 7.500 kg de triticale la hectar. Pe județ, media va fi cu mult mai mică, avînd în vedere că gospodarii nu caută producții mari, ci de calitate. Pentru ei, calitatea este mai importantă decît calitatea. Pentru ministrul agriculturii, contează cantitatea.
Vasile Vărăbăț produce grîu de sămînță și triticale de sămînță, însă prețul n-a fost stabilit. În această perioadă, agricultorii se pregătesc pentru campania de toamnă, au mult de lucru: fertilizat, arat, discuit și semănat.
Dacă în țară unii fermieri se laudă cu producții de 11.000 kg de grîu pe hectar, pe cele mai bune parcele ale lor, producția medie este de 5.000-6.000 kg/ha. În județul Maramureș, recolta a fost mai slabă decît în alți ani, avînd în vedere condițiile meteo din toamna trecută, cînd semănatul a fost întîrziat. Direcția Agricolă Maramureș adună acum datele din teritoriu și în următoarele zile va calcula cît grîu s-a recoltat, cîte triticale, cîtă secară, cît orz, cît ovăz…
Cu toate că producția de cereale de toamnă este bună, grîul boabe s-a scumpit cu 10 bani pe kilogram – ceea ce este paradoxal. A urcat de la 0,70-0,75 lei/kg, la 0,80-0,85 lei/kg, însă mulți fermieri îl depozitează în silozuri și așteaptă ca prețul să crească. (În piața agroalimentară din Baia Mare, grîul se vinde cu 1,20 lei/kg.) Marii producători de cereale din lume (China, SUA, Ucraina, Rusia) au suferit de secetă, producția a scăzut și din această cauză s-a scumpit grîul mondial.
Ne așteptăm ca și prețul pîinii să urce, media fiind de 6 lei/kg. În luna iunie, pîinea românească s-a scumpit cu 5%, ca urmare a creșterii prețului energiei (gaz, curent, motorină), dar făina deocamdată nu s-a scumpit (fiind din grîul de an).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.