Reguli noi pentru crescătorii de albine

0
17

Legea nr. 79/2020 pentru modificarea Legii apiculturii nr. 383/2013 prevede că activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică.
Mierea este definită ca substanța naturală dulce, produsă de albinele Apis mellifera din nectarul plantelor, din secrețiile plantelor sau din excrețiile unor insecte care se hrănesc prin sucțiune din plante, pe care albinele le colectează, le transformă, le depozitează, le deshidratează, le adună și le lasă în faguri pentru a se macera și a se maturiza. Rasa autohtonă de albine este Apis Mellifera Carpatica, iar producerea pentru comercializare a mătcilor ameliorate în rasă curată o fac stupinele autorizate pentru multiplicare. În scopul protecției materialului biologic apicol autohton, introducerea de material biologic apicol pe teritoriul României este interzisă. Împerecherea se face natural, controlat sau prin însămînțare artificială. În baza evidențelor zootehnice și genealogice, se emite certificatul de origine și declarația de conformitate.
Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sînt obligați să informeze primăria. Medicii veterinari oficiali (nu cei privați din comune) sînt obligați să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator, în baza planului anual de control și în cazul reclamațiilor.
Apicultorul completează carnetul de stupină (amenda este de 50-150 lei), identifică stupii (amendă 150-200 lei), pune panou de identificare a stupinelor din pastoral (100-200 lei), anunță primăria (250-500 lei), respectă distanța dintre stupine și direcția de zbor a altor stupine (300-400 lei). Fermierii care nu respectă albinele pot fi amendați cu 1.000-1.500 lei, plus despăgubiri pentru daunele create apicultorului.
Producătorii, procesatorii și comercianții care comercializează miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substanțe interzise vor fi amendați cu 30.000-40.000 lei. Produsele falsificate sau substituite mierii se distrug.
Normele de aplicare a acestei legi urmează să apară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.