Atenție la conturile bancare!

0
57

Joi, 16 septembrie, la sediul Inspectoratului de Poliție s-au prezentat o tânără, de 20 de ani, și un bărbat, de 42 de ani, ambii din Baia Mare, semnalând că, în data de 15 septembrie conturile bancare le-au fost debitate cu diferite sume de bani.
Tânăra, ca urmare a vizualizării unui anunț postat pe www.olx.ro, după accesarea unui link trimis prin intermediul aplicației WhatsApp de către persoane necunoscute, crezând că este o condiție în vederea acceptării tranzacției, a introdus datele cardului bancar solicitate.
Ulterior, contul bancar i-a fost debitat cu suma de 977 lei.
Bărbatul, de 42 de ani, a reclamat că persoane necunoscute, utilizând datele cardului său bancar, au efectuat mai multe tranzacții frauduloase pe un site, cauzând un prejudiciu în valoare totală de 3.148,42 lei.
În ambele cazuri, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Polițiștii vă reamintesc măsurile preventive de care este important să țineți cont pentru a ține hoții la distanță.
• Codul PIN al card-ului bancar se memorează sau cel puțin nu se păstrează alături de card sau notat pe acesta. De asemenea codul PIN nu se divulgă nimănui, tocmai pentru a se evita utilizarea acestuia fără acordul dvs.
• Când extrageți bani de la bancomat, fiți atenți la operațiunile pe care le faceți și nu uitați să vă ridicați banii din fanta bancomatului
• În cazul în care vă pierdeți cardul bancar, sesizați banca emitentă pentru a bloca contul dvs. și solicitați alt card
• Atunci când vindeți bunuri prin diferite site-uri de vânzări, trebuie să știți că plățile nu se fac prin accesarea link-urilor trimise de potențiali cumpărători prin care vi se solicită introducerea datelor cardului bancar
• Datele cardului se folosesc pentru a face plăți, nu pentru a încasa bani. Pentru încasarea banilor este nevoie de un cont IBAN.
• Atunci când vindeți produse online, puteți să primiți banii prin transfer bancar în contul dvs. sau printr-o firmă de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia produsului. Totodată, dacă site-ul respectiv are chat, nu acceptați să mutați discuțiile pe diferite rețele de comunicare. Păstrați discuțiile cu potențialii cumpărători pe site-ul oficial, astfel veți putea fi ajutat în caz de fraudă
• Dacă cumpărați bunuri din magazine online, fiți atenți la seriozitatea site-ului. Evitați magazinele online care au fost înregistrate recent, au un domeniu creat doar de câteva luni, un astfel de site este considerat nou și presupune un risc să comandați produse de pe acesta
• Optați pentru a plăti bunurile comandate la destinație, nu în avans.
• Dacă totuși preferați să plătiți online, atenție la cum folosiți datele cardului, evitați să le salvați chiar și pe site-ul magazinului online preferat, de unde achiziționați bunuri în mod frecvent.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.