Concediu de acomodare şi indemnizaţii lunare la adoptarea unui copil

0
23

Maramureşenii care doresc să adopte sau au adoptat un copil pot depune la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş (AJPIS) cereri pentru a beneficia de un concediu de acomodare sau de o indemnizaţie lunară.
Condiţia este ca persoana sau oricare dintre soţii familiei, care au înfiat sau doresc să înfieze un copil, să realizeze venituri supuse impozitului pe venit.
În primul semestru din 2021, în judeţul Maramureş s-au înregistrat 13 adopţii şi au fost deschise 36 proceduri de adopţii pentru 46 de copii. În plus, au fost acordate 22 de atestate pentru familii din Maramureş ce îndeplinesc condiţiile de adopţie.
Cuantumul indemnizaţiei lunare de acomodare este 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei.
Cuantumul minim al indemnizației este 1.700 lei, iar cuantumul maxim nu poate depăşi 8.500 lei.
Cererea și documentele doveditoare se depun în format letric sau, după caz, în format electronic, în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei.
În situaţia în care cererea este depusă peste acest termen, dar până la împlinirea termenului pentru care a fost dispusă încredinţarea în vederea adopţiei, drepturile se acordă de la data la care este depusă cererea.
Totodată, familia adop­tatoare poate primi o indemnizaţie lunară de sprijin de 600 lei, pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, se află în una dintre următoarele situaţii: vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani; este încadrat în grad de handicap uşor sau me­diu; face parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună.
De asemenea, se acordă o sumă fixă de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare/reabilitare medicală, psihologice sau de altă natură, ca urmare a recomandărilor unui me­dic, psiholog sau asistent social, acordată pe perioada etapei de monitorizare postadopţie, atunci când nu a intervenit desfacerea adopţiei sau declararea nulităţii acesteia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.