Pagubă de aproape 150.000 lei din tăieri ilegale în Băiuț!

0
200

Tăierile ilegale de copaci în Băiuț sunt anchetate de autorități. Paguba estimată – 140.000 lei! Acum se caută vinovații care se fac responsabili pentru cei peste 200 de arbori doborâți fără drept.
În Băiuț este un scandal cu pădurea comunală. Recent, localnicii au fost informați despre situația din teren și problemele care există cu lemnul de foc, mai ales că se apropie iarna și casele trebuie încălzite. Iar oamenii nu pot primi lemn din pădurea comunei.
„Din cauza unei petiții înaintate în luna februarie 2021 prefectului și președintelui Consiliului Județean Maramureș, de către un număr mare de locuitori ai comunei Băiuț, cu privire la tăierile ilegale de pădure, a fost sesizată Garda Forestieră. S-au făcut 22 de deplasări în teren și a fost întocmită o notă de constatare finală. Șeful Ocolului silvic Ciumești, Nuna Cris­tian, ne-a prezentat o evaluare a pagubei pentru cele peste 200 de cioate, în valoare de aproximativ 140.000 lei. În toată această perioadă, pădurarii Ocolului silvic Ciumești aveau obligația să scoată materialul lemnos din rampă la vânzare, prin transmiterea stocurilor în aplicația SUMAL 2, aplicație obligatorie din februarie 2021. Ca urmare a administrării păguboase a pădurii comunale, Consiliul Local Băiuț a hotărât rezilierea contractului de administrare cu Ocolul silvic Ciumești Satu Mare și revenirea în administrare a pădurii comunale la Direcția Silvică Maramureș, respectiv la Ocolul silvic Strâmbu Băiuț, care a administrat-o până la finalul anului 2013” – anunță Primăria Băiuț.
Autoritățile locale precizează că până la preluarea în administrare totală de către Ocolul silvic Strâmbu Băiuț, răspunderea revine Ocolului Ciumești. Acțiunea de predare primire este în curs de derulare, fiind întocmite note de constatare. Primăria Băiuț deține o suprafață de 1.608,9 hectare, suprafață aflată sub contract cu ocolul silvic sătmărean din anul 2013 și până acum. În perioada 22.03.2021-22.04.2021 s-a identificat 217 cioate provenite de la arbori tăiați fără drept.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.