Adio inundații ?!… Îndiguiri de 4 milioane euro pe râul Repedea

0
57

În scurt timp, după așteptări din…2020, pot începe lucrări majore de îndiguiri pe râul Repedea, cel care, peste ani, a generat inundații masive în zonă. Autoritățile din Repedea au obținut o finanțare de 4 milioane euro prin CNI – Situații de Urgență, pentru 4,3 kilometri de diguri în porțiunea locuită.
Se impune o scurtă explicație. Aici au fost, în 2008 și nu numai, câteva dintre cele mai dure inundații, cu familii ce au pierdut animale și au rămas fără locuințe.
Râul Repedea primește drept afluent Vinderelul, considerat a fi una dintre văile cele mai torențiale din România, cu o diferență de altitudine de aproape 1000 de metri! La rându-i, râul Repedea alimentează râul Ruscova, care se varsă în Vișeu în aval.
Toate acestea au generat inundații, principalii vinovați fiind Rica, Repedea/Vinderel și Vaserul. Pe Repedea s-au făcut cu ani în urmă, grație Romsilva, baraje de retenție, foarte practice până…s-au colmatat. Acum, soluția ar fi aceste îndiguiri.
“Am pornit licitația, au venit 26 de firme interesate și au rămas 5. Teoretic, în 30 de zile ar putea să înceapă lucrări. Vor fi 4,3 kilometri de îndiguiri, cu ruperi de nivel. Sperăm să rezolve problema veche a noastră…” – spune primarul comunei Repedea, Ioan Miculaiciuc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.