Peste 100.000 de firme se află în situație de risc

0
20

Iarna anului 2021 va fi cea mai dificilă perioadă economică prin care va trece economia românească de la precedenta criză economică
„Peste 100.000 de firme din România se află, în prezent, într-o situație de risc, pe fondul creșterii semnificative a costurilor operaționale, extinderii blocajului financiar, accesului tot mai dificil la finanțare și accentuării neîncrederii în relațiile de business” – arată Sierra Quadrant într-o analiză privind starea economiei românești în pragul iernii.
Scumpirea carburanților și creșterea tarifelor la energie și gaze au accentuat și mai mult problemele financiare, în primul rând în zona IMM-urilor slab capitalizate, vulnerabile la criză.
73.365 de firme au intrat în acest an în insolvență, și-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate, cu 13.398 mai multe decât în anul trecut.
Pe fondul problemelor operaționale, blocajul financiar din economie s-a accentuat semnificativ, depășind, în prezent, 320 miliarde lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani.
Iarna lui 2021 va fi cea mai dificilă perioadă economică prin care va trece economia românească de la precedenta criză economică. Scumpirile la carburanți, gaze, energie etc, scăderea consumului, creșterea costurilor de finanțare și scăderea apetitului pentru business vor face ca, pentru multe firme, trecerea în 2022 să fie o adevărată misiune imposibilă.
„Dincolo de cele peste 70.000 de firme care au pus lacăt pe ușă până acum, ne așteptăm ca numărul firmelor în dificultate să crească cu cel puțin 30.000. În cel mai negru scenariu, în care efectele pandemiei COVID se vor afla în prim-plan, nu este exclus ca numărul companiilor care vor dezarma în fața crizei să depășească 150.000 la finele lunii februarie 2022” – arată analiza Sierra Quadrant.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.