Revoluţia Română văzută prin ochii unui copil

0
47

Organizaţia Post Bellum din Cehia, în parteneriat cu Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, a organizat recent seminarul „Revoluţia Română văzută prin ochii unui copil participant”.
În cadrul acestui eveniment, Nicoleta Giurcanu-Matei a povestit elevilor cehi de la Gymnázium Ladislava Jaroše din Holešov şi elevilor români de la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei experienţa pe care a trăit-o în timpul evenimentelor din decembrie 1989.
Nicoleta Giurcanu-Matei „este unul dintre copiii participanţi la Revoluţia din decembrie 1989, din Bucureşti.
În 21 decembrie, Nicoleta Giurcanu, care avea atunci numai 14 ani, a ieşit în stradă pentru a protesta împotriva dictaturii comuniste, alături de tatăl său şi de fratele său, în vârstă de 12 ani. Cei trei au fost reţinuţi, anchetaţi şi bătuţi în arestul Miliţiei, pentru ca apoi să fie transferaţi la Fortul 13 Jilava.
În 22 decembrie, Nicoleta Giurcanu şi fratele ei au fost trimişi într-un centru de corecţie din capitală, unde au fost supuşi unor tratamente inumane: au fost dezbrăcaţi, bătuţi, udaţi, obligaţi să stea în genunchi şi să-şi ceară iertare de la portretele Elenei şi lui Nicolae Ceauşescu.
Cei doi au fost scoşi din centrul de corecţie în seara zilei de 23 decembrie, de către mama lor, după îndelungi căutări”, menţionează reprezentanţii Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Anticomuniste. Evenimentul „Revoluţia Română văzută prin ochii unui copil participant” face parte din proiectul „În spatele uşilor închise. Copilărie sub regimurile totalitare / Copilărie în vreme de război”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.