Mondo 2021 • Retrospectiva evenimentelor unui an de Apocalipsă!

0
62

Dacă e să stăm drept să judecăm oarecum pe măsură, anul 2021 era cumva previzibil, nu? Nimeni nu se mai aștepta la încheierea pandemiei. Sigur, n-am fost pregătiți ca miliardari să-și caute loc în spațiu. Nici la o nouă criză economică, de această dată pornită nu de pe Wall Street, ci din criza sanitară, dublată de una energetică și de una alimentară. Ce a avut de spus 2021? Multe, le parcurgem, pe rând.

Ianuarie
Pe 6 ianuarie, suporterii lui Donald Trump atacă și ocupă Capitoliul, blocând certificarea noului președinte și forțând Congresul să se refugieze. Au murit cinci oameni, inclusiv un ofițer de Poliție. A fost considerat un act de terorism domestic. Pe 15 ianuarie, cifra morților COVID depășește două milioane. Pe 20 ianuarie, totuși, Joe Biden beneficiază de o inaugurare, ca fiind al 46lea președinte ales al SUA.

Februarie
Între 13-17 februarie, o furtună de iarnă, uriașă, ucide 136 de oameni în Statele Unite și lasă 9,9 milioane de persoane fără energie electrică. Pe 19 februarie, SUA revine în Tratatul de la Paris din care se retrăsese Trump. Pe 20 februarie, se anunță o epidemie de gripă aviară la o fermă de pui din Rusia, sunt anunțate primele 7 cazuri la oameni. Incident trecut ulterior sub tăcere totală. Pe 25 februarie, omenirea trece deja de 2,5 milioane de morți de COVID!

Martie
Pe 21 martie, încep lupte între gherilele FARC columbiene și trupele guvernamentale din Venezuela, cu opt morți și 4000 de oameni strămutați din calea conflictului.

Aprilie
Pe 2 aprilie, Rusia avertizează NATO să nu trimită trupe pentru ajutorarea Ucrainei, începând un proces de durată de construire a unei aglomerări militare amenințătoare la graniță. În aceleași zile, ciclonul Seroja ucide peste 270 de persoane în Indonezia și Timorul de Est. Iranul acuză Israelul de terorism nuclear după ce o explozie distruge sistemele fabricii Natany de îmbogățire a uraniului. Pe 19 aprilie, elicopterul Ingenuity al NASA face prima misiune asupra unei planete. Raul Castro se retrage de la conducerea Partidului Comunist din Cuba, după o dominație de 62 de ani a fraților Castro. Pe 24 aprilie, forțele navale indoneziene anunță oficial pierderea unui submarin cu 53 de marinari, după o căutare internațională nefructificată. În aprilie, numărul celor vaccinați anti-COVID depășește un miliard, cifră din care jumătate au fost doar în trei state: SUA, China și India.

Mai
Pe 11 mai reîncepe criza Israelo-Palestiniană, se fac schimburi de lovituri aeriene, după ce Israelul a forțat iar strămutarea totală a palestinienilor din cartierul Sheikh Jarrah. Pe 20 mai, după presiuni internaționale și după 250 de morți, încetează luptele.

Iunie
Pe 5 iunie, grupul G7 decide impunerea unei taxe minime de 15% către multinaționale, pentru a preveni ocolirea taxelor. Între 11 iunie și 11 iulie are loc campionatul de fotbal UEFA Euro, câștigat de Italia în fața Angliei. Pe 29 iunie, numărul celor vaccinați pe plan mondial depășește trei miliarde.

Iulie
Pe 3 iulie, izbucnesc peste 130 de focuri de vegetație pornite de trăsnete, în vestul Canadei, urmate de un val de căldură uriaș asupra Americii de Nord, ce a generat peste 600 de decese. Pe 5 iulie, peste 1000 de soldați din armata afgană dezertează în Tajikistan, după luptele cu militanții talibani. Pe 8 iulie, numărul mondial de decese datorate COVID ajunge la patru milioane. Pe 12 iulie, pornește un val de inundații majore în Europa, ploi masive la limita dintre Belgia și Germania care generează 229 de victime, din care 184 în Germania, 42 în Belgia și… două în România. Din 23 iulie până în 8 august au loc Jocurile Olimpice de la Tokyo.

August
Pe 3 august, petrolierul Asphalt Princess e deturnat de pe coastele Emiratelor Arabe Unite. Încep incendii de vegetație în Grecia. Pe 14 august, un cutremur cu magnitudine de 7,2 lovește Haiti, ucigând peste 2100 de oameni. Pe 15 august, talibanii ocupă capitala Kabul, iar guvernul afgan se predă. Pe 26 august au loc atacurile de la aeroportul din Kabul, 182 de oameni au fost uciși în atentate. Pe 27 august, americanii îi ucid cu atac aerian pe membrii Statului Islamic ce au organizat atentatul de la aeroport. În Afganistan începe o criză umanitară, ce a dus ulterior la o țară aproape în faliment, din cauza conducerii amatorești.

Septembrie
Pe 1 septembrie începe criza politică și guvernamentală din România, pornită din cauza programului de investiții „Anghel Saligny”, încheiată abia în decembrie cu o schimbare de Guvern și de echilibru politic.

Octombrie
Pe 3 octombrie, un grup de organizații jurnalistice de investigații publică un set de 11,9 milioane de documente ce duc la scandalul Pandora papers, alt caz de activități financiare ilicite în paradisuri fiscale, implicând lideri mondiali și personalități politice și sportive, trecute și actuale. Pe 31 octombrie, are loc conferința Schimbărilor climatice a Națiunilor Unite, se decide renunțarea la folosirea cărbunelui, reducerea emisiilor de metan cu 30% până în 2030, se decide oprirea tăierilor de pădure până în 2030 și creșterea suportului financiar pentru țările în curs de dezvoltare. Deocamdată, vorbe.

Noiembrie
Pe 1 noiembrie, numărul deceselor datorate COVID trece de cinci milioane. Pe 16 noiembrie, Rusia își atrage oprobriul internațional după ce și-a doborât propriul satelit, în spațiu, generând gunoaie pe orbită. Pe 24 noiembrie, NASA lansează testul DART de încercare de deviere a unui asteroid, pentru protejarea Planetei, fără să se spună dacă amenințarea e reală, există, sau e doar o repetiție.

Decembrie
Pe 6 decembrie, Statele Unite anunță boicot diplomatic la Jocurile Olimpice de iarnă din Beijing 2022, ca replică la încălcarea repetată a drepturilor omului din acea țară. Tot în SUA, numărul de decese COVID trece de 50 de milioane! Rusia trece și ea de 10 milioane de morți, intrând în clubul primelor cinci state cu peste 10 milioane de decese. Pe 25 decembrie se lansează în spațiu, cu succes, telescopul spațial James Webb, succesorul Hubble.

Au mai fost și alte evenimente memorabile în 2021. Penibila competiție a miliardarilor de a ieși în spațiu, condamnările participanților la revolta de la Capitoliu, reaprinderea conflictului din Ucraina, competiția acerbă între mai-marii Big Pharma de a ne convinge care vaccin e mai bun și mai gustos, sunt evenimente care ne-au marcat trecerea prin acest an. Din păcate, intrăm în 2022 cu același COVID, ba cu unul nou-nouț, încă un pas prin alfabetul grecesc. Intrăm cu amenințarea unui război la granițele de nord și de est. Intrăm cu o criză a prețurilor galopante, cu una a energiei, pe plan mondial ambele. Sperăm să ne vedem cu bine la retrospectiva următoare, de 2022!!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.