Cresc prețurile la energia electrică din 1 ianuarie

0
267

Prețurile pentru 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică, cei rămași în serviciu universal, vor crește masiv începând cu 1 ianuarie 2022.
Din 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa-numitul preț de serviciu universal.
Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc din 1 ianuarie 2022. Clienții aflați în această situație au fost protejați în fața creșterilor de preț din piață din ultimele luni și plăteau printre cele mai mici facturi. Din 1 ianuarie, și ei vor avea parte de o creștere abruptă a acestor prețuri, din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Noile prețuri vor fi valabile timp de 6 luni, până în 1 iulie 2022.
Iată noile prețuri de serviciu universal la energie electrică, valabile pentru Transilvania Nord – județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj.
Electrica Furnizare este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din această zonă. Noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,5 lei/kWh. Prețul valabil până în 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 87%.

IMPORTANT! Deocamdată, românii nu vor plăti aceste prețuri

Cei 3,7 milioane de clienți casnici care primesc energie electrică în regim de serviciu universal nu vor plăti încă aceste prețuri. Asta pentru că, până la 31 martie, este în vigoare mecanismul de plafonare a prețurilor, însoțit, acolo unde este cazul, și de o compensare a facturii.
Prețul final este plafonat la 1 leu/kWh, preț final, cu toate taxele incluse, și acesta va fi plătit până atunci. Suplimentar, în cazul în care consumul este de maximum 330 kWh lunar, clientul casnic va primi și o compensație de 0,29 lei/kWh, direct, în factură.
Mecanismul de sprijin expiră însă la 1 aprilie și încă nu se știe dacă va fi prelungit. În acest ultim caz, și dacă clienții de serviciu universal nu vor alege o ofertă concurențială până atunci, de la 1 aprilie vor plăti aceste prețuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.