Cum ar arăta lumea fără astfel de oameni? Unde s-ar duce ideile bune și cine le-ar mai pune în practică?

0
155

De multe ori vedem sau auzim că se întâmplă lucruri, se derulează acțiuni sau se implementează proiecte. Însă de cele mai multe ori nu știm și nici nu ne întrebăm cine sunt oamenii din spatele lor. Cine sunt cei care fac ca multele idei frumoase să poată să prindă contur? Cinci sunt la număr proiectele susținute prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, finanțat de Lidl România, coordonat de Federația Fundațiile Comunitare din România, prin Fundația comunitară Oradea, și implementate local în Baia Mare de o mână de oameni faini, care își dedică multe ore de muncă pentru a aduce Binele în comunitatea din care fac parte. Despre ei sunt aceste rânduri și vor continua cu altele, care ne aduc mai aproape oamenii din spatele cortinelor, cei care pun în practică idei minunate, care merită susținute și cunoscute.
Povestea de astăzi este despre Andreea Iațu și ideea Laboratorului de creație și grădinărit. Andreea de la “Autism”, așa cum este cunoscută în oraș, își dedică cea mai mare parte din timp activităților derulate la Asociația Autism Baia Mare. O organizație care și-a canalizat toate eforturile pentru a sprijini persoanele cu tulburări de dezvoltare. Este un loc în care copiii sau tinerii cu astfel de tulburări sunt îndrumați, susținuți și învățați să vadă altfel lumea din jurul lor, altfel decât o văd ei, dar așa cum o vedem noi. Este un loc în care există speranță. Este un loc în care cu toții am avea multe de învățat.
Asta a făcut și face Andreea de mai bine de 12 ani de când își canalizează energia pentru a face Bine. În 2009 s-a alăturat Asociației Autism Baia Mare, implicându-se ca voluntar și i-a plăcut: “Am simțit dintotdeauna că sunt făcută pentru domeniul acesta, am început devreme să fac voluntariat în diferite arii și cred că sunt unul dintre cei pe care vocația i-a ales. Nu m-aș vedea făcând alt­ceva”, spune Andreea.
Înțelege ce înseamnă voluntariatul și de aceea a ales să se implice în astfel de activități. Și rezultatul nu s-a lăsat așteptat pentru că, pe lângă satisfacția sufletească și ajutorul dat, voluntariatul a venit și cu oportunitatea pe care a ales-o, astfel continuând să se implice în activitățile Asociației din postura de angajat. Cei care trec pragul Asociației Autism Baia Mare pot afirma că oamenii sfințesc locul. Văd că ideile prind contur când există implicare și grădinile înfloresc când există dorință și ateliere de grădinărit. Ele sunt cele care au dat culoare curții Centrului de Zi al Asociației Autism Baia Mare în acest an. Împreună cu colega ei, a vrut să dezvolte ideea terapiei prin creație și a scris un mic proiect, denumit Laboratorul de creație și grădinărit, cu care a aplicat la #Fond. S-a dorit dezvoltarea unui pachet de servicii sociale alternative de creație și grădinărit pentru minimum 40 de copii și tineri cu tulburare de dezvoltare din Maramureș, Satu Mare și Sălaj, pe o perioadă de 4 luni, care să cuprindă minimum 10 ateliere de creație și grădinărit și să implice 5 voluntari.
„Andreea de la Autism” a crezut în acest proiect și l-a susținut, așa că a câștigat finanțare din partea Fondului pentru un viitor mai bun în comunități. Putea să nu o facă, să nu se implice, dar acel ceva care o definește o îndrumă spre implicare. De ce? “Există foarte multe prejudecăți despre copiii și tinerii cu tulburări de dezvoltare. Ei pot să fie vecinii tăi sau colegii tăi, persoane care poate nu îți sunt foarte apropiate dar trăiesc în apropierea ta. Au vise, speranțe, planuri, sentimente, bucurii și dezamăgiri, la fel ca tine. Noi vrem să aducem lumină, sensibilizare și conștientizare”, spune Andreea.
Știe că doar așa lumea poate fi un loc mai bun pentru noi toți. Se implică și are speranța că fiecare în părticica lui poate ajuta la puzzle-ul numit O lume mai bună. “Fiecare are ceva de oferit și schimbarea adevărată vine de la fiecare, cu pași mici”, adaugă. Dacă ar fi să stea de vorbă cu Peștișorul de Aur, Andreea Iațu ar dori: “O comunitate în care copiii și tinerii cu tulburări de dezvoltare sunt și se simt valorizați. O comunitate în care fiecare e lumină pentru sine și pentru ceilalți. Mi-aș dori să înțelegem rolul pe care-l avem fiecare, ca această comunitate să fie așa cum ne-o dorim fiecare.“
Și întrebarea vine firesc: Cum ar arăta lumea fără astfel de oameni?
Alexandra LAZĂR

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.