0
31

CIRCULAȚIA
Noi reglementări în Codul Rutier
Prevederile din noul Cod Rutier au intrat în vigoare pe 27 februarie și prevăd sancțiuni mai mari pentru diferite contravenții, inclusiv conducerea agresivă.
• S-a introdus un alt prag de viteză – 70 km/h peste limita maximă admisă – depășirea acestuia urmând să fie sancționată cu reținerea permisului pentru 120 de zile, fără posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la o lună.
• Comportamentul agresiv la volan se sancționează cu amendă cuprinsă între 580 și 725 lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.
Conform Poliției Rutiere, această prevedere îi implică „pe cei care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens, întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor sau care pornesc de pe loc cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare”.
Tot aici intră și motocicliștii care „decid să rămână doar cu o roată pe sol”.
Nu scapă de încadrarea în această contravenție cei care vin din spate „folosind repetat semnalele luminoase și sonore, doar pentru a te obliga să eliberezi banda de circulație” și nici circulația „cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia”
Pe lângă amenzi, poliția română notează că „dacă, în urma spectacolului oferit s-a produs un accident, amenda se încadrează între 870 și 1.160 lei, iar perioada de pauză de la condus ajunge la 60 de zile”.
• Se majorează amenda pentru nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate: de la 580 – 725 lei la 870 – 1.160 lei, și suspendarea exercitării dreptului de a conduce de la 30 la 60 de zile, iar dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, amenda crește de la 870 – 1.160 lei la 1.305 – 2.900 lei și se majorează suspendarea exercitării dreptului de a conduce de la 60 la 90 de zile.
• Circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor se sancționează cu amendă între 1.305 și 2.900 lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
• S-a majorat perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 la 120 de zile în cazul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.
• Totodată, se introduce o nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.