“Există o opoziție în dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea unităților de primiri urgențe”

0
21

Dezvoltarea unor servicii medicale preventive, evaluarea periodică, care permit depistarea precoce a bolilor, reprezintă cea mai bună investiție, a subliniat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declarând că există o opoziție în dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea unităților de primiri urgențe.
„Ceea ce o să fie cel mai dificil este să putem să schimbăm și mentalitatea oamenilor, pentru că de multe ori accesul la servicii medicale spitalicești echivalează în percepția publicului cu accesul la servicii medicale de calitate. Celelalte tipuri de servicii, serviciile ambulatorii, fie că discutăm despre medicina de familie, fie că discutăm de specialiștii care lucrează în ambulatoriu, sunt mai puțin accesate și sunt mai degrabă dispecerii care te trimit în spital ca să îţi faci investigații și să te tratezi. Pe de altă parte, dezvoltarea unor servicii medicale preventive, adică medicina omului sănătos, evaluarea periodică, ce permit depistarea precoce a bolilor, prelungirea duratei vieții sănătoase este de fapt cea mai bună investiție, pentru că România, față de alte țări, are o foarte mare discrepanță în ceea ce privește durata bolii”, a afirmat ministrul Sănătății.
„Se preferă transportarea oamenilor la spital ori lucrul acesta nu este deloc sustenabil, pentru că duce la creșterea cheltuielilor din sănătate într-un ritm mai mare decât crește PIB și, în mod evident lucrurile se blochează”, a arătat Alexandru Rafila.
În opinia sa, este necesară o strategie de educare a populației și a personalului medical și dezvoltarea unor servicii medicale extinse la nivel de ambulatoriu.
“Înainte de pandemie aveam circa 4 milioane de internări pe an, ceea ce e foarte mult. În pandemie am ajuns pe la vreo 2 milioane, pentru că a fost limitat accesul la servicii de sănătate. Diferența, în anul 2021, dintre natalitate și mortalitate a fost aproape de 100.000 de persoane, spor negativ, lucrul acesta datorându-se și accesului dificil la servicii medicale. (…) Trebuie să încurajăm personalul medical să dezvolte aceste servicii medicale preventive”, a susținut Rafila.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.