Investiții gata, plan nou pentru 2022: primar nou la Moisei, hiperactiv. Și abia a început!

0
225

Primarul comunei Moisei, Grigore Tomoioagă, a fost înainte viceprimar. Și se simte, nu a venit la ceva nou, nu a avut nevoie de perioadă de grație… a dus mai departe proiectele începute și are o listă mare de tot cu proiecte cărora le caută finanțare în acest an. N-a renunțat la nicio investiție, nici măcar la parcul de distracții de pe locația fostului depozit de muniție de lângă mănăstire, doar că va avea și un cămin de bătrâni pe locație.

Îl întrebăm pe edilul unei comune cu 10.000 de locuitori (clar, de când a recuperat un întreg cartier al Borșei…) cum se descurcă cu atâta populație și asemenea așteptări. Ca o simplă idee, Moiseiul are 250 de kilometri de drumuri de deal!! Separat de străzi, drumuri județene sau naționale…
„De la învestirea mea în funcția de Primar, mi-am luat angajamentul care trebuie onorat, față de Consiliul Local și față de cetățenii comunei noastre. Am încercat pe cât posibil să rezolv problemele oamenilor și să facem cât mai multe investiții în folosul comunității.
În concordanță cu alocările bugetare pe anul 2021, pot să vă spun câteva dintre cele mai importante decizii pe care le-am luat în decursul anului: 1. S-au achitat datoriile restante din anul 2020; 2. Amenajarea spațiului verde din fața Primăriei; 3. Amenajarea și dotarea parcului pentru copii; 4. Amenajarea unei Săli de balet și dansuri; 5. Regularizarea pârâului Valea Secăturii pe o lungime de 200 m.l.; 6. Zid de sprijin pe Dealul Jurchii pe lungime de 20 m; 7. Regularizarea pârâului Valea Rădesei; 8. Mutarea rețelei de medie tensiune în zona Izvorul Negru pentru lărgirea drumului; 9. Amenajarea drumului în pantă care duce spre Mănăstire; 10. Pietruirea drumurilor pe o lungime totală de 70 km; 11. Asfaltări ulițe comunale pe o lungime totală de 2.200 m.l.; 12. Continuarea lucrărilor la “Modernizare rețea de drumuri de interes local”, executarea de podețe, amenajarea drumului și asfaltare pe o lungime totală de 1.460 m.l.; 13. Finalizarea și recepția lucrărilor la proiectul “Modernizare grădiniță în localitatea Moisei, comuna Moisei, județul Maramureș” – Lunca de Jos; 14. Finalizarea, recepția și deschiderea obiectivului “ Înființarea și dotarea unei infrastructuri de tip afterschool în comuna Moisei”; 15. Demararea și executarea lucrărilor în proporție de 65% la proiectul „Lucrări de Infrastructură, pe drumul Valea Secătuirii, în Comuna Moisei, Județul Maramureș”; 16. Demararea lucrărilor la proiectul “Drumuri agricole Deluț, Valea Măguricii și Alexa lui Oacala în comuna Moisei – județul Maramureș”; 17. Amenajarea scurgerii apelor pluviale prin șanțuri, rigole carosabile cu grătar din fier, rigole periate și rigole trapezoidale ;18. Punerea în siguranță a drumului spre Cobârlău, Dealul Jurchii.

Pe lângă toate acestea, Primăria Comunei Moisei continuă strategia de investiții în proiecte importante cu ajutorul programelor care asigură linii de finanțare pentru dezvoltarea locală. Astfel, după ce comuna a reușit să aducă bani pentru proiecte de infra­structură locală, administrația locală a depus anul acesta următoarele proiecte pentru care se solicită finanțare:
1. „Reabilitare și dotare Şcoala Gimnazială “Dragoş Vodă” din localitatea Moisei, județul Maramureș” – prin “Programul privind Creșterea Eficienței Energetice și Gestionarea Inteligentă a Energiei în Clădirile Publice” – valoarea proiectului fiind de 3.496.022,51 LEI.
2. “Reabilitare și dotare Școala Gimnazială Nr. 1 din localitatea Moisei, județul Maramureș” – prin “Programul privind Creșterea Eficienței Energetice și Gestionarea Inteligentă a Energiei în Clădirile Publice” – valoarea proiectului fiind de 3.215.101,01 LEI.
3. “Pod peste râul Vișeu în zona Valea Ursoaiei, localitatea Moisei, județul Maramureș” – prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” – valoarea proiectului fiind de 2.962.864,01 LEI.
4. “Extindere rețea de apă în comuna Moisei, județul Maramureș – prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” – valoarea proiectului fiind de 2.194.779,25 LEI.
5. “Extindere rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Moisei, județul Maramureș” – prin ”Anghel Saligny” – valoarea proiectului fiind de 29.996.970,87 LEI.
6. “Reabilitare drumuri în comuna Moisei” – prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” – valoarea proiectului fiind de 24.384.891,12 LEI.
7. “Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Moisei” – prin programul “Creșterea Eficienței Energetice Infrastructurii de Iluminat Public” – valoarea proiectului fiind de 2.504.950,00 LEI.
8. “Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în comuna Moisei, județul Maramureș” – prin “Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități” – valoarea proiectului fiind de 1.198.632,36 LEI.
Investițiile pentru bunăstarea cetățenilor vor continua până când toți moiseienii vor simți că trăiesc într-un sat european, un sat din care nimeni să nu mai plece!”, încheie primarul comunei Moisei, GRIGORE TOMOIAGĂ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.