Dezastrul uman din fostele zone necooperativizate

2
162

Odinioară, pe Valea Izei se cultiva sau se cosea fiecare petic de pământ. Chiar şi în condiţiile în care bărbaţii plecau la munci în Bihor şi-n Banat şi reveneau cu grâne.
Dar situaţia s-a schimbat, terenurile sunt nelucrate cât vezi cu ochii. Situaţia e şi mai sensibilă în fostele zone necooperativizate, gen Strâmtura sau Poienile Izei.
“Nu sunt pensii, rar are câte unul. Ajutoare sociale dăm doar celor de peste 75 de ani. Au lucrat unii pe la CAP-uri prin ţară, dar nu au primit vechime. Locuri de muncă nu sunt, iar investitori nu vin dacă nu ai infrastructură. Aşa că jumătate din sat, din sate de fapt, pleacă la munci agricole în Europa. Revin cu bani, fac case ori pensiuni. Până atunci, la sparanghel, la ridichi…” – spune primarul comunei Poienile Izei, Mirela Bârlea, fapt confirmat de toţi cei la care ne-am oprit într-un periplu de la podul Slătiorii spre Vad, spre Poieni, apoi spre Botiza.
Cel mult se cosesc terenurile, din cauza dosarelor depuse la APIA. Un exemplu este cel din foto, cu dealuri de vizavi de Ieud/Bogdan Vodă, ce are urme ale teraselor făcute odinioară pentru agricultură, azi total părăsite.

2 COMENTARII

  1. Pe Valea Izei in Maramures si nu numai,lipsa locurilor de munca a fost dintotdeauna,asa se explica de ce inainte de 89 oamenii mergeau la munci agricole in tara,iar acum in Occident.Acele terase care le puteti vedea pe multe dealuri in satele din Maramures sunt vechi de sute de ani si au fost realizate in timp prin faptul ca acolo s-au cultivat cerealele necesare traiului de subzistenta care a existat, prin intoarcerea brazdei in fiecare an,razvorul s-a inaltat cu cativa centrimetri,putand fi vazute razvoare si mai inalte de 3 metri,ca sa va dati seama din ce timpuri au fost locuite aceste teritorii.Oricum aceste vremuri sunt trecute,s-au schimbat generatiile si este si normal ca fiecare sa isi doreasca mai mult,iar indemnul de a lucra din nou terenurile de pe aceste dealuri si revenirea la agricultura de subzistenta este ridicol.
    Despre pensiile care nu exista si o buna parte a populatiei sufera nu am nici un comentariu ci numai faptul ca fosti militieni,securisti si alte categorii au pensii nesimtite,pe cand un fost profesor,un fost inginer,ca sa nu mai vorbim de un fost membru CAP,au pensii derizorii care nu le ajung nici pentru a-si cumpara medicamentele necesare la batrinete.Ar mai fi multe de spus,dar oricum nu se va schimba nimic in bine,ci dimpotriva.

  2. Ce munca enorma s-a depus pentru a terasa dealurile acelea. Si ce peisaj superb e cand traversezi zona. Pacat ca raman in paragina. Dar asta este, natura isi va cere inapoi pamantul.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.