Un guvern timid

0
74

Eu așa văd actualul Guvern al României! Timid și cu multe necunoscute. Poate nu tot ce se întâmplă la Palatul Victoria trebuie să afle poporul. Sunt miniștri despre care lumea nu știe nimic. Propun un pariu, pe care pot să-l câștig. Întrebați oameni pe stradă, să vă spună numele a cinci membri ai Guvernului și veți vedea la ce rezultat veți ajunge. M-a stârnit să scriu acest text chiar premierul. Și-a pus în gând să facă o evaluare a miniștrilor. Cei buni să rămână, cei neajutorați să plece în altă parte. De câteva zile, televiziunile tot fac presupuneri de schimbări. Sunt invocate surse guvernamentale. Că liberalii ar dori ministerul apărării, că la finanțe se impune înlocuirea. Și altele, și altele.
Curajoasă inițiativă a avut premierul Ciucă să-i pună la examen pe supușii săi. Examen care nu a mai avut loc. Că președintele țării, cel care ne conduce, a spus, pe un ton puțin mai răspicat, că țara are „cel mai stabil, solid și performant Guvern din ultimii destul de mulți ani!” Cine analizează greutatea fiecărui cuvânt prezidențial rămâne fără drept la replică Auziți: stabil, solid și performant! Fără fisuri în viziunea domnului președinte. Ce să mai cumpănești? Dar evaluarea reală a unui guvern nu o face președintele, ci o fac oamenii. Oamenii care se lovesc de legi întortocheate, suprapuse. Vedem și noi politica amăgirii populației de către ministrul muncii. Cel mai activ în a-și repeta clișeele cu pensiile. Este o tactică a așteptării fără final.
Pentru mine și povestea cu cei 50 de bani mi se pare o strategie de umilire a omului. Eu am trăit-o, mai zilele trecute, la o benzinărie care participă la jocul jumătăţii de leu. Nu te alegi cu nicio haznă. Ci doar cu o birocrație în plus. Iar Guvernul se laudă că a venit în sprijinul populației. Când știrile de presă anunțau că se prefigurează ca litrul de benzină să fie 10 lei, jumătatea de leu ce mai contează? Măsura cu 50 de bani mi se pare naivă, populistă și jignitoare. Vine premierul și ne spune, într-un limbaj sec, „am introdus măsuri de compensare și stabilizare a prețului la energie electrică și gaze naturale.”
Pe ulița mea se simte altceva. Foamea de bani este mare! Se prevăd taxe noi, unele serios sporite, este o campanie de amenzi. Când este vorba de reguli sociale sunt de acord. Mulți dintre miniștrii din Guvern sunt ca niște actori timizi, care nu au curajul să iasă în scenă. Poate nu-și cunosc rolul și îl învață în culise. În ziua în care se anunța o probabilă remaniere, domnul premier general Nicolae Ionel Ciucă a ieșit să ne spună: „Am monitorizat cu atenție și m-am bucurat să constat că fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a țintelor, jaloanelor și reformelor…” Și așa mai departe. Ba mai adaugă că „analiza miniștrilor este o notă de trecere.”
Nu ne-a spus ce note au luat fiecare, cert este că au trecut examenul pe care nu l-au dat. Premierul a ajuns la părerea președintelui, așa că viața merge mai departe. Chiar cu 50 de bani. Nu am aflat, din sursa autorizată care este premierul, ce s-a întâmplat cu ministrul agriculturii, care și-a dat demisia, din pricina unor nereguli. Dibuim noi din relatările de presă. Spuneți, domnule premier, ce știe toată țara! Sunt multe atitudini timide ale unor miniștri care nu se prea văd. Nici la televizor, tribuna dării de seamă a fiecăruia. Premierul ne-a liniștit, sfătuindu-ne să credem și ceea ce nu este: „România este astăzi o țară sigură și stabilă social, economic și politic. Se angajează pe drumul dezvoltării.”
Dar avem un Guvern timid! Vedem cu ochiul liber că una este realitatea în care trăim, și cu totul altul este discursul oficial. Două lumi care se întâlnesc mai rar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.