S-a deschis Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighetu Marmației

0
221

Un mare eveniment cultural s-a petrecut în 10 iulie în Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului: inaugurarea Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
La eveniment au fost prezenți cei doi ierarhi maramureșeni, Permanența Eparhială, protoiereii din Eparhie, un număr ridicat de preoți, personalități culturale municipale și din cele două județe, Maramureș și Satu Mare, care compun Eparhia și foarte mulți credincioși.
La 110 ani de la edificarea Palatului Cultural din Sighetu Marmației, după multe demersuri, având documente de proprietate, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a primit clădirea prin procedura de retrocedare și a promovat un proiect deosebit, în valoare de peste 4,5 milioane euro, redându-i o nouă față, a spus Prea­sfințitul Iustin, episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului.
“Aici au existat mai multe instituții publice ale orașului, dar care și-au găsit alte locații, Palatul devenind exclusiv cultural de acum înainte. Se și numește, de altfel, Centrul Cultural-Pastoral «Sfântul Iosif Mărturisitorul», a fost pus sub protecția și patronajul Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul, pentru că este reprezentativ pentru Episcopia noastră. Va fi aici amenajată o întreagă structură culturală, care va conține săli cu expoziții de icoane, iconografia noastră sacră din Maramureș, carte veche și foarte veche, vor fi săli de expoziții de tablouri, de picturi, pictură modernă, pictură pe icoane, vor fi expoziții de fotografie, vor fi reuniuni culturale, pentru că una din săli se numește «Sala Episcop Dr. Vasile Stan», sala festivă, care corespunde, din toate punctele de vedere, ca să fie organizate seminarii și seri culturale naționale și internaționale”, a adăugat PS Iustin.
Una din sălile Palatului este consacrată și fostului arhiepiscop, Justinian Chira. În cadrul festivității s-au acordat mai multe distincții și diplome celor care și-au adus contribuția la finalizarea acestui proiect.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.