Duminică, 31 iulie, a VII-a după Sfintele Rusalii, a vindecării a doi orbi şi a unui mut din Capernaum, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat între credincioşii din Parohia Remeţi pe Someş, Protopopiatul Chioar, preot paroh Sergiu Viorel Pop, cu care s-a rugat împreună cu ocazia oficierii Sfintei Liturghii Arhiereşti, târnosirii bisericii parohiale, a binecuvântării capelei de cimitir şi a noilor clopote ale bisericii parohiale.
Sfinţirea capelei de cimitir
Zi plină de evenimente religioase în satul Remeţi pe Someş, sat din lunca Someşului, aparţinător de comuna Mireşu Mare, din judeţul Maramureş. Aici există o comunitate de credincioşi de circa 300 de persoane, care sunt păstoriţi de patru ani de preotul Sergiu Viorel Pop, harnic şi bun chivernisitor al averii bisericii, rugător şi blând, aşa cum trebuie să fie un preot. Împreună cu Consiliul Parohial, cu credincioşii din sat, sprijinit de Primărie, primar Ing. Ioan Mătieş, a realizat lucruri frumoase la biserică. Ultima realizare: ridicarea capelei de cimitir, care a fost binecuvântată azi de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a afirmat că amproximativ jumătate din parohiile Episcopiei au capele mortuare în cimitire, majoritatea dotate cu instalaţii frigorifice.
Slujba de târnosire
În urmă cu 21 de ani, în 15 iulie, biserica din Remeţi pe Someş era târnosită pentru prima dată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, iar acum, ca urmare a reorganizării Sfântului Altar după noile reguli episcopale şi a mai multor lucrări efectuate la sfântul locaş de închinare, a fost târnosită a doua oară.
Din anul 2019 şi până acum, cu binecuvântarea și sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului, s-au executat: refacerea Sfântului Altar și a Sfintei Mese; restaurarea picturii; înlocuirea clopotelor vechi cu două clopote noi; refacerea acoperișului la turnul bisericii și recondiționarea acoperișului pe nava bisericii; executarea unui drenaj în jurul bisericii pentru înlăturarea umezelii şi sistarea igrasiei; refacerea pereților exteriori; turnarea aleilor și pavarea lor cu piatră, precum și alte lucrări. Totodată, prin strădania credincioșilor, s-a construit și o capelă de cimitir. Toate aceste lucrări au fost executate sub îndrumarea și conducerea preotului paroh Sergiu Viorel Pop, sprijinit cu jertfă și dăruire de membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Florin Mureșan. Cheltuielile au fost suportate de dreptcredincioșii Parohiei Remeți pe Someș, Consiliul Local, Primăria Mireșu Mare și alți binefăcători.
Târnosirea s-a făcut cu respectarea tuturor regulilor Bisericii Ortodoxe, cu rugăciunile citite cu multă evlavie şi luare aminte, cu miruirea cu Sfântul şi Marele Mir a exteriorului sfântului locaş de închinare, a icoanelor din Sfântul Altar, a Sfintei Mese, prin punerea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici în piciorul Sfintei Mese, în tub din oţel inoxidabil, aşezat pe pat de nisip foarte uscat, aşezarea icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, gravate în marmură neagră, ca să ţină sute şi sute de ani, pecetluite, ca şi tubul de inox, cu ceară topită, după ce Sfânta Masă a fost spălată foarte bine cu apă de trandafiri şi săpun, stropită cu aghismă, unsă cu Sfântul şi Marele Mir, peste care s-au aşezat veşmintele, iar pe Sfânta Masă: Sfântul Chivot, Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, două cruci de binecuvântare, două sfeştnice şi candela arzândă, iar în spatele Sfintei Mese, Sfânta Cruce Mare, cu Răstignirea Mântuitorului. Astfel, Sfânta Masă a fost pregătită pentru slujire şi nimeni nu mai are voie să lucreze la ea cât durează clădirea bisericii, fiind peceltuită pentru totdeauna.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
După oficierea târnosirii, au fost binecuvântate cele două clopote din turnul bisericii, iar apoi a început Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit într-un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte: Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Ciprian Coza, protopopul Chioarului, Pr. Nicolae Petruş, proin-protopop al Chioarului, Pr. Sergiu Viorel Pop, paroh, Pr. Răzvan Pintea din Roşiori, Satu Mare, Pr. Paul Drăgan, de la Mănăstirea Făget, Pr. Daniel Buciuman, din Tulgheş, Pr. Petru Vamoş din Fărcaşa, Pr. Ioan Romulus Ciurdaş din Mireşu Mare, Pr. Ionuţ Sadoveanu din Stejera, Pr. Adrian Morar, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Vasile Dorca, pensionar, Pr. Flaviu Covaciu, din Chelinţa, Pr. Nicolae Roman, din Sebeş, Pr. Dimitrie Popa din Gârbova, Sebeş, Pr. Ioan Cosmin Lupşe din Finteuşu Mare, Pr. Florin Petru Sălăjan din Lucăceşti, Pr. Mircea Laza din Sârbi, Pr. Cornel Bot, pensionar, fiul al satului, Pr. Vasile Giurge din Iadăra, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare.
Cu ocazia târnosirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit bisericii, pe lângă hramul tradiţional, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi un nou hram, de vară, Sfântul şi slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, şi corul parohiei, dirijat de doamna preoteasă.
La sfânta Liturghie au fost prezenţi prefectul Rudolf Stauder al judeţului Maramureş, senatorul Dan Ivan, primari din mai multe comune: Ioan Mătieş, al comunei Mireşu Mare, Florin Daniel Boltea din Groşi, Baia Mare, Viorica Maciuc din Băiuţ, Mircea Aurel Deac din Cerneşti, Sorin Alexandru Romocea din Benesat, Sălaj, şi alţii.
Cuvântul de învăţătură
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast cuvânt de învăţătură, în care a îndemnat poporul la mai multă rugăciune şi căinţă, să vadă binefacerile lui Dumnzeu care sunt la tot pasul, să fie mai aproape de Dumnezeu prin tot ce face, pentru ca lui să-i fie bine, cum spune în Sfânta Scriptură, la Facere:
„Suntem la sfârşitul lunii iulie, trecut de mijlocul verii, şi după aproape o lună şi jumătate în care n-a fost strop de ploaie, pentru că vrednici suntem de certarea şi mustrarea lui Dumnezeu, de aceea ne rugăm în rugăciunile Bisericii să caute cu iubire şi milostivire spre noi, păcătoşii, şi să nu ne certe pentru păcatele noastre şi pe măsura lor, şi cu bunătate şi iertare, iată-ne, într-o duminică de sfârşit de iulie, în care cerul s-a milostivit şi a venit ploaia binecuvântată, fără o violenţă extremă, că ar fi putut aşa să vină. Şi anunţurile aşa au fost: alertă de vreme extremă, numai că Dumnezeu le domoleşte şi le potoleşte. Şi a plouat curat de ieri, astă noapte, până dimineaţă. Şi, iată-ne la sărbătoarea cea plină de bucurie şi lumină a bisericii din Remeţi pe Someş, în cea de-a şaptea duminică după Sfintele Rusalii, cu o vreme cum nici că se putea mai potrivită. N-aţi crezut că va fi aşa. De acuma să credeţi că aşa este. Când se adună oamenii buni şi credincioşi împreună se deschide cerul, coboară binecuvântarea lui Dumnezeu. Nu că suntem sfinţi. Departe încă de sfinţenie, ci suntem oamenii lui Dumnezeu şi de aceea ne iubeşte. Şi ne adunăm, iată, mulţi şi credincioşi. Şi ne adunăm să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu şi să înfrumuseţăm evenimentele Bisericii lui Hristos aşa ca şi în această duminică. Şi ne adună ca să primim darurile Duhului Sfânt în Liturghie, Trupul şi Sângele Domnului în Euharistie, prin care ne mântuim, şi cuvântul lui Dumnezeu prin care ne sfinţim.”
Distincţii
Drept răsplată pentru ceea ce a realizat la această biserică în cei patru ani de când este preot aici, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a ridicat pe preotul paroh Sergiu Viorel Pop la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu.
Au mai fost distinşi primarul Ioan Mătieş cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, Consiliul Parohial cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”, iar Diplome ale Anului Omagial au fost acordate Corului parohiei şi pictorului Spiridon Sorin Gâtu.
Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”