Târnosirea bisericii din Roșiori, Protopopiatul Satu Mare

0
59

Duminică, 25 septembrie 2022, a XVIII-a după Sfintele Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Botezul Domnului” din localitatea Roșiori, comuna Valea Vinului, județul Maramureș, Protopopiatul Satu Mare, paroh Pr. Răzvan Pintea, unde a binecuvântat capela de cimitir și clopotul acestea, a târnosit lăcașul de închinare în urma lucrărilor de înnoire și înfrumusețare apoi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Am revenit în comunitatea din Parohia Roșiori, unde am mai poposit în urmă cu 14 ani, în 2008, deoarece comunitatea a reușit să-și construiască o capelă de cimitir și să facă mai multe lucrări de înnoire la sfânta biserică, ce este monumentală, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Au lucrat la Sfântul Altar, l-au reorganizat și au placat cu gresie, au împodobit și reînnoit exteriorul, au restaurat parțial pictura și au făcut multe alte lucrări. Pentru o comunitate atât de mică sunt lucrări extrem de importante. Au făcut trotuare în jurul bisericii, în mod civilizat. Este duminica în care sărbătorim satul românesc. Ultima duminică din septembrie este consacrată satului românesc. Biserica Ortodoxă Română în anul 2019 a consacrat un an întreg satului românesc.

A fost Anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor  și primarilor gospodari, iar Parlamentul României a hotărât în mod solemn, în 2020, ca ultima duminică din septembrie să fie închinată satului românesc. De ce este necesar să fim atenți față de satul românesc? Deoarece constatăm că satele se depopulează datprită lipsei de posibilități, de facilități, și Biserica simte cel mai dramatic acest proces prin preoții pe care îi avem. În această localitate, la ultimul recensământ al populației au fost 430 de suflete. Acuma mai sunt, în mod real, 230. Deci, suntem bucuroși că se construiesc capele de cimitir, dar, din păcate, înmormântăm mai mult decât botezăm. Ar trebui să sfințim baltisterii, adică locuri unde să botezăm. De 30 de ani încă nu reușim să găsim echilibru și să să-i convingem pe cei 4.500.000 care sunt plecați afară din țară că-i mai bine în țară decât afară, că-i mai cald, că-i mai multă pace și liniște, că-i mai multă bucurie, că-i mai multă stabilitate în țară, pe pământul părinților tăi, dar dacă nu le creăm facilități și țara, care este foarte bogată, binecuvântată și Grădina Maicii Domnului, dacă nu a reușit să urce pe un grad de prosperitate mai mare, conform cu bogăția pe care o are și cu frumusețea ei, atunci noi, Biserica, nu putem decât să ne rugăm și să sperăm că într-un târziu lucrurile vor reveni așa cum au fost odată și în țara noastră și România nu va merge înainte cu procesul de îmbătrânire și de dispariție a satelor, ci-și va reveni. Ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru aceasta și felicităm Consiliul Parohial, pe părintele Răzvan și pe binefăcători, care au făcut posibilă această zi de sărbătoare în localitatea și în Parohia Roșiori.”

Slujba de târnosire

Biserica din Roșiori a fost ridicată în perioada 1871-1878, deci de pe vremea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropoplitul Transilvaniei, și al Războiului de Independență.

De-a lungul timpului a suferit mai multe transformări, dar cele mai multe între anii 2017-2022, sub păstorirea preotului Răzvan Pintea, când biserica trece printr-un amplu proces de înnoire, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin: este finisată Sfânta Masă Sfântului Altar și este pregătită de sfințire; se rezidește un nou Proscomidiar, fiind placat cu granit; este schimbat mobilierul Sfântului Altar; tot spațiul Sfântului Altar și al soleei este placat cu gresie; biserica se racordează la rețeaua curentă de apă; se vopsesc în culoarea mobilierului lambriurile din interiorul altarului; se restaurează parțial iconostasul; se înlocuiesc ușile vechi cu unele din tâmplărie PVC; se schimbă tabla de pe acoperișul navei bisericii, ștablonul și acoperișul celor două pridvoare; pictura din interiorul sfântului locaș se restaurează, iar cea din exterior se reface integral; se toarnă trotuare din beton în jurul bisericii; se repară pridvoarele și se vopsesc integral; se vopsește fundația sfântului locaș; se restaurează turnul clopotniță; se repară și se vopsesc porțile de acces; se restaurează crucile din fața bisericii; se achiziționează obiecte de cult noi.

Sluba de târsnosire a fost oficiată cu respectarea tuturor prevederilor canonice: în piciorul Sfintei Mese au fost puse Sfinte Moaște de Sfinți Mucenici de la Niculițel și Documentul de Sfințire, sigilate cu ceară topită. În cele patru colțuri ale Sfintei Mese au fost puse icoanele celor patru Sfinți Evangheliști, gravate în granit, a fost unsă Sfânta Masă cu Sfântul și Marele Mir, a fost înzestrată cu podoabele necesare și au fost așezate pe ea Sfântul Chivot, Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, două cruci de binecuvântare și candela. A fost așezată Sfânta Cruce de lângă Sfânta Masă.

De asemenea, a fost miruită biserica cu Sfânatul și Marele Mir în exterior și în inetrior, la Sfântul Altar, ca urmare a intervențiilor de recondiționare, și au fost rostite toate rugăciunile de sfințire.

           Cu ocazia târnosirii bisericii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a acordat cel de-al doilea hram, pe lângă cel ce îl avea, „Botezul Domnului”, și anume „Praznicul Nașterii Maicii Domnului”, cintită în 8 septembrie, deoarece credincioșii acestei parohii au mare evlavie la Maica Preacurată.

Sfânta Liturghie Arhierească

Oficiată pe un podium în curtea bisericii, soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhim. Gherontie Nergheș, starețul Mănăstirii Măriuș, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, fost paroh aici timp de 9 ani, Pr. Florin Oăștean, secretar protopopesc Satu Mare, Pr. Dr. Marius Sabou din Baia Mare, Pr. Petru Vamoș din Fărcașa, Pr. Cosmin Sopoian din Satu Mare, Pr. Constantin Zima din Culciu Mic, Pr. Dumitru Pop din Cărășeu, Pr. Sergiu Viorel Pop din Remeți pe Someș, Pr. Radu Pop din Hrip, Pr. Gabirel Chereji din Pomi, Pr. Mădălin Vasile Tăut din Iegheriște, Pr. Bogdan Marian Bibărțan din Măriuș, Pr. Alexcandru Câcău din Satu Mare, Pr. Călin Palfi din Satu Mare, Pr. Vasile Rusu, pensionar, Pr. Ioan Bonea din Valea Vinului, Pr. Daniel Gabriel Bot din Sălsig, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Litgurghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La priceasnă au cântat Cristina Maria Tăut, preoteasă, și eleva Alexandra Țara din localitate.

În rândul  credincioșilor s-au aflat primarul Radu Cristea, deputatul Adrian Cozma, membru desemnat pentru Adunarea Națională Bisericească, prefectul Radu Roca, precum și alți oficiali ai județului Satu Mare.

În duminica a XVIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Botezul Domnului” din localitatea Roșiori, comuna Valea Vinului, județul Maramureș. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat capela mortuară și clopotul, a târnosit lăcașul de închinare în urma lucrărilor de înnoire și înfrumusețare apoi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfințirea capelei de cimitir

Printre realizările tânărului preot Răzvan Pintea în cei 5 ani de când este aici se află și ridicarea unei capele de cimitir, în cimitirul satului, cu hramul „Învierea lui Lazăr”, care a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin la sosirea în localitate. A fost oficiată și slujba de sfințire a clopotului nou de la capelă.

Cuvântul de învățătură

În vastul cuvânt de învățătură rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin referitor la cuvântul Sfintei Evanghelii despre „pescuirea minunată” de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfinția Sa a făcut referiri la alegerea primiilor patru Sfinți Apostoli chemați la răspândirea cuvântului lui Hristos, despre alegerea celorlalți Sfinți Apostoli și a urmașilor Sfinților Apostoli în sădirea cuvântului Mântuitorului în rândul oamenilor, despre izvorul harului Mântuitorului pe care îl primesc cei aleși, har care este al lui Hristos, nu al slujitorului Altarului, despre faptul că numai în Biserică se poate face „pescuire minunată”, despre raportul Mântuitorului cu Sfinții Apostoli, despre trimiterea Sfinților Apostoli în lume ca să fie pescari de oameni, despre Biserica ce este constituită din toți credincioșii.

„Soluția este să mergi pe calea cea dreaptă, pe calea Împărăției, să nu cazi nici în dreapta, nici în stânga, nici în deznădejde că ești păcătos și nu ești vrednic să devii slujitorul lui Dumnezeu, că iară este păcat împotriva Duhului Sfânt și nici în mândrie sau în orgaliu, sau în slavă deșartă și aștepți slavă de la omeni, că slava este a lui Hristos, Care ne-a dat-o și oamenii cinstesc pe slujitorii lui Dumnezeu, că-L cinstesc pe Hristos pe care preoții Îl slujesc și lucrarea lui Dumnzeu care se face în lume”, a precizat Preasfințitul Părinte Epiuscop Iustin.

Distincții

Pentru meritele sale, preotul paroh Răzvan Pintea a fost hirotesit iconom cu dreptul de a purta brâu roșu, iar epitropul Vasile Gherman și Consiliul Parohial au fost distinși cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”. Primarul Radu Cristea și Consiliul Local Valea Vinului au primit, la fel ca mulți alți binefăcători, Diploma Anului Omagial.

Andrei Fărcaș, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.