Stânci, tăuri, ciuperci • Altfel despre ce oferă turistic Budeștiul

1
283

Deși are atuuri, Budeștiul n-a reușit încă să obțină statutul turistic al Brebului sau Vadului Izei. Noi credem că are mult mai multe de arătat. După ce că mai are ulițe vechi, cu case de lemn, nu doar o casă ici colo, contextul natural e impresionant.

La coborârea de pe Gutâi, intri în viitoarea zonă turistică a Budeștiului, deja schițată, cu pensiuni, stâne, plantații de afin, restaurante, centru hipic etc.
O confirmă primarul Simion Pop: “Chiar mișcă turismul. A venit recent firmă din Cluj, vor să facă trasee turistice, au cumpărat terenuri. Avem mai multe construcții în desfășurare în zona turistică, cerința e să fie construcții din lemn sau îmbrăcate în lemn, să păstrăm specificul. Nu le dăm altfel autorizație. Sunt 5-6 investiții de gen, în curs. Cât despre turiști la timpul prezent, avem 2-3 autocare pe zi ce opresc la biserica veche, să vadă Cămașa de zale a lui Pintea, se mai opresc la Piua de la Sârbi. Rămâne să le facem o ofertă mai vastă, să rămână în zonă”.

Montaniardul Ionică Pop ne propune câteva dintre obiectivele naturale interesante de văzut în acest areal prins între munții Gutâi și ai Lăpușului: „Avem ca stânci de cucerit Pietriceaua Oanței, Piatra Totoșului, Chicera, Corha, Gruiulul Lupului, Piatra Tulburi, Piatra Șesului, Piatra Pintiuț, Pietrele Onciului, Pietrele Corbului, Sermetieș. Avem și zone umede în Budești: Poiana Mesălău, Tinovul La Mlăci, Poiana Mertiului, Groapa lui Cotoz, Sâlhuța, mlaștină de la lzvorul cu Pești, mlaștină de la lzvorul Prislop, mlaștina din Poiana de sub vârful. Prislop, mlaștină de la lzvorul Roșia, mlaștină la lzvorul Negru, mlaștină de la Grohote, mlaștină după Chicera, fostul lac de acumulare pentru flotația Jereapăn”.
Cumva, fără a avea așteptări sau cunoștințe, trecând muntele de la Cavnic spre Budești, adie deja iz de turism, de la comercianți la moteluri în construcție. Dacă urci în stânga drumului spre Creasta Cocoșului, ai din start ceva memorabil de văzut. Pe dreapta, ori mergi spre munții Lăpușului, ori intri în sat și cotești spre mănăstire, cu alte locuri superbe.
Autoritatea locală pregătește proiect de traseu de biciclete, de asemenea o serie de trasee turistice marcate, în diferite direcții, unele dintre ele sunt palpabile, accesibile. Nu uităm faptul că, la acest moment, zona are o bogată ofertă de ciuperci, de la hribi la oițe, piciorul căprioarei și cuci, unele oferite spre vânzare la marginea drumului.

1 COMENTARIU

  1. Mult succes. Numa sa nu fie turism ”romanesc”. Monoliti de beton care strica peisajul. Stiu ca o zis ca doar la constructii de lemn sau imbracate in lemn se da autorizatie dar raman sceptic. E o zona superba, poarta de intrare in muntii Lapusului. Numa sa nu fie facut tipic romanesc. adica kitsch-os, fara sens, plin de beton si inox si nesimtire. si gunoaie peste tot.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.