Ambasadorul României în Ucraina, ES Alexandru Victor Micula, s-a aflat zilele acestea într-o vizită oficială în județul Maramureș.
Acesta a avut o întâlnire cu președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, la care au fost prezenți prefectul Județului Maramureș, Rudolf Stauder, primarul Municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, viceprimarul din Sighetu Marmației, Daniela Onița Ivașcu, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighet, comisar-șef de poliție Coman Florin, șeful Biroului Vamal Sighet, Lidia Mureșan, și consulul României la Solotvino, Florin Pârvu.
Oficialii au vizitat amplasamentul unde va fi construit noul Pod peste Tisa, un proiect major de infrastructură, în valoare totală de 147,9 milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM. „Am semnat contractul pentru proiectarea și execuția obiectivului strategic «Pod peste Tisa în zona Teplița Sighetu Marmației» în această vară, mai exact în 8 iulie 2022. Acest proiect are o importanță strategică pentru Maramureș și Ucraina, deoarece va contribui la dezvoltarea economică a județului nostru, la intensificarea schimburilor comerciale internaționale și la crearea premiselor deschiderii unui coridor pan-european, care să faciliteze integrarea județului Maramureș în cadrul pieței comune europene și să creeze noi oportunități de atragere a fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură rutieră și feroviară”, a transmis Ionel Bogdan. Un alt punct important discutat de oficiali este redeschiderea căii ferate de la Câmpulung la Tisa, un important punct de trecere a frontierei pe calea ferată, româno-ucrainean, a cărui activitate este suspendată din 2007. (o.m.)
Într-adevăr, situația minorității române din Ucraina nu se află în atenția guvernanților noștri, slugarnici față de conducătorii de la Kiev. În Ucraina, care se dă drept o apărătoare a libertății și a „democrației” în Europa, învățământul în limbile minorităților este interzis prin Legea din 25 aprilie 2019. Dar, să revenim la pod și la calea ferată: până se va mișca partea română să repare calea ferată și să facă podul, poate dispare țara vecină și nu mai e nevoie.
Bună dimineața!
Înțeleg, din știrea dvs, că situația minorității române din Ucraina cu problemele lor, inclusiv învățământul în limba română, nu a fost pe agenda de discuții a lungii liste de participanți…