Peste 11.000 de dosare de pensii internaționale, gestionate în Maramureș

0
41

Tot mai mulți maramureșeni care au muncit în străinătate solicită o pensie internațională. În plus, Casa Județeană de Pensii Maramureș ges­tionează și dosarele din Germania sau din anumite regiuni spaniole, indiferent de adresa din cartea de identitate românească.
La finalul lunii septembrie, Casa Județeană de Pensii Maramureș ges­tiona 11.478 de dosare comunitare, fiind înregistrată o creștere cu 14,23 % față de perioada similară a anului trecut când erau în evidență 10.048 de dosare.
„Casa Județeană de Pensii Maramureș preia de la public cereri pentru pensii comunitare exclusiv pentru instrumentarea dosarelor de pensii internaționale ale persoanelor care au domiciliul și locul de ședere în Maramureș (nu au rezidență în alt stat). Practic, e vorba despre maramureșenii care au muncit în străinătate, dar au revenit acasă, au domiciliul în județ”, a punctat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea.
De asemenea, instituția județeană soluționează cereri venite din Germania, pentru migranții al căror nume de familie actual începe cu una din literele U, V și W, respectiv Spania pentru lucrătorii migranți care au locul de ședere obișnuită în Comunitatea Autonomă Andaluzia, care cuprinde provinciile Almeria, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaen, Malaga, Sevilla, indiferent de adresa din cartea de identitate românească.
Cele mai multe solicitări vin din partea românilor care au muncit în Germania (36,73%), din Spania (21,41%) și Italia (16,58%).
În primele nouă luni au mai fost soluționate solicitări pentru diferite prestații comunitare, respectiv 473 de cereri pentru acordarea unei pensii de bătrânețe – E 202, 148 solicitări pentru acordarea unei pensii de urmaș – E 203, 154 cereri pentru acordarea unei pensii pentru invaliditate – E 204, 670 solicitări pentru certificarea perioadei de asigurare realizată în România – E 205 și 4.603 de alte cereri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.