Atenție la jucării și la dulciuri!

0
25

Părinții sunt atenționați de reprezentanții de la Protecția Consumatorilor să achiziționeze dulciuri și jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacția în cazul unor reclamații legate de calitatea sau siguranța unui produs.
De asemenea, „jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a transmis directorul ANPC, Paul Anghel. Acesta recomandă părinților să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, “într-un mod vizibil, lizibil și durabil”, coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați). E important să fie verificată și existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate. „Trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare. Fraza: Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă”, mai precizează oficialii ANPC.
În cazul dulciurilor trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale. Nu în ultimul rând, părinții trebuie să fie atenți dacă pe eticheta produselor există informații cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenționării “poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranților, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.