Tânăra artistă Renata Mihaly din Baia Mare participă, de la începutul anului 2020, la expoziția mondială itinerantă “The Traveling Tolerance Poster Show”, la care a fost invitată de către graficianul Ovidiu Hrin. Evenimentul este conceput de designerul newyorkez Mirko Ilic și continuă să se desfășoare în diferite țări de pe mapamond, expunând lucrări ale peste 180 de artiști graficieni din toată lumea.
• o temă sensibilă, actuală și de importanță pentru umanitate
În această perioadă, expoziția este deschisă la Muzeul Eliberării Națiunii Maribor din Maribor, Slovenia. Tema abordată este pe cât de sensibilă, pe atât de actuală și de mare importanță pentru umanitate – toleranța. Expoziția marchează Ziua Internațională a Toleranței (16 noiembrie), o sărbătoare anuală instituită de către Organizația Națiunilor Unite pentru conștientizarea pericolelor intoleranței. “Expoziția «,Tolerance» este o expoziție călătoare care a fost prezentată, până acum, în 39 de țări din Europa și din lume. Cu fiecare oraș nou în care se prezintă «Toleranța», se alătura câte unul dintre cei mai de seamă designeri ai țării, la expoziție participând peste 180 de designeri. Expoziția «Toleranță» a fost prezentată până acum la: Ljubljana (Slovenia), Maribor (Slovenia) Cetinje (Muntenegru), Sarajevo (BiH), Belgrad (Serbia), Madrid (Spania), Seattle, Florida, Missouri (SUA), Harkov (Ucraina), Columbus (Ohio), Cusco (Peru) și multe alte orașe din întreaga lume. Acest proiect minunat, la care am onoarea să particip, m-a ajutat să fiu promovată atât eu, cât și lucrarea mea artistică «Tolerancia» în toată lumea și mi-a adus, totodată, oportunități de muncă în ceea ce priveste latura mea artistică, respectiv artă și creativitate”, mărturisește Renata Mihaly.
• ilustratoare a unei cărți de colorat pentru copii
Tânăra este, în prezent, sunt studentă la Master, la specializarea modă-design vestimentar, la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. De curând, este și ilustratoare a unei cărți de colorat pentru copii. Este vorba despre “Meserii tradiționale rome”, proiect propus de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și coordonat de Corina Păun, o carte care expune istoria și cultura romă și promovează importanța cunoașterii meseriilor tradiționale rome de către cei mici. “Am reprezentat imagini cu romi căldărari, fierari, florărese, romi argintari, prelucrarea lemnului, meserii care nu ar trebui să se piardă și care merită făcute cunoscute în rândul noilor generații. Mă bucur că, prin acest proiect, am avut ocazia de a reda, prin desen, meseriile tradiționale rome și, mai ales, faptul că sunt adresate copiilor”, explică Renata Mihaly. Tot în acest an, tânăra a realizat și coperta cărții numită ,,Eseuri de bine”, scrisă de Corina Păun, editura Pod Peste Suflete, o carte care se adresează tinerilor. În continuare, tânăra se implică în diferite acțiuni de voluntariat la asociația tinerilor romi “Young Roma” Maramureș, precum și în alte proiecte artistice.