Tichete sau mese zilnice la locul de muncă?

0
49

Din acest an, angajatorii pot asigura mese zilnice la locul de muncă al salariaților, marele beneficiu fiind acela că nu sunt impozitate, spre deosebire de tichetele de masă pentru care se impune o reținere lunară de 10%.

• la tichetele de masă se pierd, în fiecare lună, 10 procente

Potrivit legii, tichetele de masă sunt, în fapt, ”bilete de valoare acordate salariaților, lunar, sub forma unei alocaţii individuale de hrană”. Din iulie 2022, valoarea tichetului de masă pentru fiecare zi lucrată s-a majorat la 30 de lei. Cantitatea de tichete de masă se calculează în funcție de numărul de zile lucrătoare dintr-o lună de referință și se regularizează în luna următoare cu zilele nelucrate. Tichetele se acordă doar pe cardul de tichete de masă. Conform legii privind codul fiscal, tichetele de masă se impozitează, însă, conform salariului (cota de impozit pe salarii este de 10%). La un calcul grosier, la o contravaloare medie de 500 de lei a tichetelor de masă, lunar se ”pierd” 50 de lei, iar într-un an… 600 de lei.

• mesele, doar pentru salariații care lucrează efectiv la sediu

O soluție neimpozabilă pentru înlocuirea tichetelor ar fi asigurarea, de către angajator, a meselor la locul de muncă. Potrivit OG 16/ 2022, „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (…), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/ persoană/ zi” va fi scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă. Acordarea acestui beneficiu trebuie, însă, menționată în regulamentul intern sau în contractul individual de muncă. Totodată, va putea fi numai pentru salariații care lucrează efectiv la sediul angajatorului. Prin hrană se înțelege hrană preparată în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.