Divinitate și mitologie în lumea covoarelor vegetale

0
230

• Frumusețea sufletului țesut în covoare

În Muzeul Mitropoliei Clujului a avut loc, într-o atmosferă plină de lumină, lansarea cărții „Divinitate și mitologie în lumea covoarelor vegetale”, scrisă de prof. dr. Maria Pop și de dr. farmacist Oana Ioana Pop. Un întreg univers de semnificații și simboluri, descris cu sensibilitate și știință de cele două autoare. Încărcătura emoțională a fost determinată și de participarea la eveniment a IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a înnobilat cartea și cu o prefață, în care se spune că frumosul va mântui lumea.

Au mai vorbit aplicat despre carte Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, conf. univ. Delia Suiogan, cercetătorul științific Camelia Burghele, de la Muzeul de istorie și artă Zalău. Și cum era și firesc, prezent peste tot, starețul Mănăstirii Piatra Craiului, acolo unde este Muzeul de covoare vegetale, o donație a doamnei Maria Pop și a familiei sale. I-au stat alături Mariei Pop, copiii ei minunați, Oana și Octavian, nepotul Mihai, venit de la Londra, preoteasa din Desești și minunații Iulia și Rareș Hotea, alături de mama lor, Codruța Hotea, care au colorat sala Muzeului Mitropoliei cu frumosul costum maramureșean. Iar momentele oferite de Măriuca Verdeș, ne-au apropiat și mai mult de frumusețea tradiției.
A fost multă lume, avizată și iubitoare de tradiții, prieteni ai celor două autoare. A fost bucuria întâlnirii cu sufletul țărăncii care a zugrăvit sufletul satului, cu toată viața lui, în covorul maramureșean. „Divinitate și mitologie în lu­mea covoarelor vegetale” este o carte grea, și la propriu și la figurat, cu imagini și cuvinte pline de simboluri, de semne, de mitologie și divinitate. Un univers transpus în figuri geometrice și culori, cu ima­gini în care verbalul și nonverbalul se împletesc armonios. O colecție de „povești” despre plantele tinctoriale, despre pigmenți vegetali și plante care vopsesc fibrele naturale, o bogăție de culori unice obținute din plante, despre care a vorbit cu pasiune Oana Pop, vizibil emoționată, care i-a stat alături mamei sale, cartea încununând munca de cercetare de zeci de ani a profesorului biolog Maria Pop.
Vorbind despre covorul vopsit în culori vegetale și IPS Andrei, și ceilalți vorbitori, dar mai ales Maria Pop, au adus un omagiu satului românesc, vocii pământului, prin miraculoasele lui ierburi, spațiului și omului care îl locuiește. Între coperțile cărții stau, deopotrivă, muncă, intuiție, cunoaștere, evlavie, credință, autentic. 65 de covoare găsim în carte și tot atâtea descrieri, reprezentări mitice sau religioase, în care, dincolo de linii și culori, vedem spațiul, timpul și viața, cu toate ipostazele ei, satul și universul său. O adevărată artă tradițională!
Covorul maramureșean ni se descoperă, așa cum spuneau și vorbitorii, ca o carte de citit, ca o operă deschisă, scrisă și descrisă prin formă și culoare, invitând cititorul, care este și privitor, la o lectură de învățare și descoperire de sensuri și simboluri. Un univers cosmic, născut din alchimia plantelor pământului și din tăria șoaptei de geniu a femeilor din Maramureș.
„Divinitate și mitologie în lumea covoarelor vegetale” este o lucrare care nu trage concluzii, ci dă doar direcții de lectură, lăsând cititorului, mai ales cititorului avizat, posibilitatea să continue descrierea cu ceea ce vede, simte și mai ales știe. Întrucât covorul tradițional, vopsit în culori obținute din plante, poate să fie și un mod de a crea o lume și a înțelege lumea, funcția mitului și divinității, având în centru omul cu viața lui.
Cele 65 de covoare au tot atâtea povești, pline de divinitate și mitologie, pornind de la plante, tors, țesut, casă, tradiții, biserică, lumea reală și lumea imaginară… Spun autoarele că fiecare exponat are menirea de a transmite generațiilor următoare prețuirea și respectul pentru tradițiile și valorile noastre culturale, pentru patrimoniul cultural ima­terial și oamenii care populează spațiul rural. Regăsim în imagini soarele, arborele vieții, calea vieții și veșnicia, legământul dintre cer și pământ, arta țesutului manual îmbinându-se cu simbolistica cromaticii și motivele geometrice, cu satul tradițional, cu hora satului, armonia cu natura, germinația, transhumanța, viața creștină, belșugul și munca la câmp, echilibrul vieții.
Descifrăm genesa, munca și sacralitatea, rugăciunea vegetală, pornind de la planta care se roagă, nodul sacru, ca simbol divin, simbolul maicii domnului, dualitatea, succesiunea timpului, cina cea de taină, sunetul iubirii, carma vieții, un întreg univers sacru maramureșean. Citind cartea, dar mai ales înțelegând-o, vezi frumusețea sufletului țesut în covoare, prin care se păstrează, așa cum spune poetul nepereche, „statornicia și caracterul natural al culturii, spiritul unui popor”. Felicitări Maria Pop! Felicitări Oana Pop!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.