Boli la animale şi păsări

0
30

Unităţile locale de sprijin trebuie să fie „în gardă”
La Instituţia Prefectului Maramureș a avut loc, zilele trecute, o întâlnire cu primarii din județ, cu privire la unitățile locale de sprijin, care trebuie să fie pregătite non-stop în caz de apariție a unor boli la animale sau păsări.
”În urma emiterii deciziei nr. 2 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, respectiv Centrul Național pentru Combaterea Bolilor, s-au emis niște acte normative care au fost promovate ulterior către entitățile care fac parte din comitetele locale care activează la nivel județean de combatere a bolilor. Există la nivelul primăriilor o unitate locală de sprijin care din decembrie anul trecut a fost constituită cu atribuții pe două paliere, membri permanenți și membri facultativi. Știm cu cine luăm legătura în caz de epizootii și cum acționăm la nivel local. Primarii ridică în primul rând problemele legate de bugete, fiecare dintre ei și-ar dori să poată accesa fonduri care privesc ecarisarea animalelor și eradicarea bolilor, să aibă niște substanțe biocide, atomizoare, echipamente, deoarece trebuie să fie pregătiți tot timpul în cazul apariției unor boli la animale” – au explicat reprezentanţii DSVSA Maramureș.
În caz de apariţie a unor cazuri de boală într-un UAT, unitatea locală de sprijin va fi convocată de către primar, având următoarele obligaţii: să controleze dacă s-au aplicat măsurile de izolare a animalelor, păsărilor bolnave sau suspecte de îmbolnăvire; să impună restricții, după caz, în circulația animalelor, păsărilor, a cărnii și a altor produse de la aceste animale, păsări, a furajelor materiale, obiecte care ar putea fi contaminate; să facă cercetări în legătură cu extinderea bolii și catagrafia păsărilor din gospodăriile populaţiei în care sunt animale, păsări bolnave sau suspecte de boală; să oprească eliberarea biletelor de proprietate şi adeverinţe a sănătăţii animalelor în vederea interzicerii comercializării, respectiv orice alte acţiuni specifice pentru prevenirea şi combaterea epizootiilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.