Mișcarea de rotație

0
89

Încă de la lecțiile de astronomie am fost preocupat să înțeleg mai mult mișcarea de rotație, decât mișcarea de revoluție a Pământului. Mi se părea mai aproape de mine, era vorba de o axă închipuită, de formarea zilelor și nopților. Dar pentru mine, mișcarea de rotație astronomică s-a cuibărit în viața noastră politică, tocmai în Coaliția în care partenerii fac valuri. Așa că semnele bune se răresc, iar semnele de întrebare sunt tot mai dese. Ca un făcut, partidul lui Marcel Ciolacu, cel îngânat și ironizat de președintele țării noastre, a luat-o în sondaje înaintea liberalilor. Ne aducem aminte de momentul întoarcerii macazului prezidențial și fără mustrări de conștiință i-a urcat pe pesediști în trenul puterii. E adevărat, altă soluție mai nimerită nu era, pentru a da țării un pic de stabilitate.
Mai ales că războiul bezmetic este dincolo de gard. Știm, când s-a semnat protocolul, cele două partide au ținut să precizeze că va fi pusă în ecuație politică mișcarea de rotație. Adică este vorba de mișcarea premierilor, cu inevitabile schimbări în cadrul guvernului. Deși mai sunt vreo trei luni până la predarea ștafetei, deja se discută aprins despre anumite ministere. Finanțele și Transporturile, pe care liberalii nu ar mai vrea să le lase pesediștilor, dar ei nu prea ar vrea să renunțe la ele. S-au pus în mișcare adunările politice. Unii la munte, pesediștii, iar alții la șes, liberalii. Cei de la șes și-au bruiat singuri telefoanele, pentru a evita scurgerea de informații. Este clar că sunt suspiciuni chiar între urmașii Brătienilor. Că paza bună păzește primejdia rea!
O țesătură de reacții, multe tatonări, reacții mai nervoase, că doar este vorba de spectrul puterii. Unii pierd privilegii cu reflexe financiare, alții le câștigă. Bruma de stabilitate, când ne bântuie atâtea crize, este o calitate a acestei Coaliții. Dar, din păcate, nu sunt aleși cei mai potriviți oameni în fruntea ministerelor, a instituțiilor, a companiilor de stat. O vedem și noi, oamenii de rând. Dacă ar auzi conducătorii acestei țări ce vorbesc oamenii despre felul în care conduc țara, poate s-ar trezi. Dar nu cred, deoarece de mai bine de trei decenii suntem într-o păguboasă și dureroasă așteptare. Zilnic aud despre falimente, rateuri, ori alte nenorociri, iar în funcții cheie sunt numite personaje pe criterii politice, străine de domeniile pe care le conduc.
Am la îndemână cazuri cu necazuri, instituții care s-au retras în umbră, fiind conduse de nepricepuți. Situația este dureroasă și mă cuprinde o milă socială, culturală, mai greu de suportat. Mai sunt și excepții, de lăudat, care îmi liniștesc sufletul. Baiul este că atunci când vine vremea mișcării de rotație în funcții, rar se află persoane pregătite pentru a duce frumoasa povară a unei instituții. Se mai găsesc oameni pentru a îndeplini sensul vorbei vechi și nimerite: omul potrivit, la locul potrivit! Trist este că foarte mulți numiți nu au conștiința misiunii lor. Dacă nu ești pregătit să fii ministru, nu te duci, omule bun! Proverbial este cel care ocupă portofoliul de la interne. Cu păcatul plagiatului.
Ce ne-a spus domnul președinte? Că are toleranță zero cu plagiatele. Ministrul cu musca pe clop mai sfidează lumea academică, dând în judecată Universitatea unde și-a susținut doctoratul. Vai, cât rău au făcut sobrietății intelectuale aceste mizerii cu ambiția de a fi doctor. Cum s-a compromis demnitatea titlului de doctor în nu știu câte domenii! Mă mir că psihologii nu analizează acest imbold al unora de a dobândi un titlu de glorie științifică peste puterile lor de a-l argumenta. Apoi, în această mișcare de rotație, economia țării are mulți sateliți. Întreprinderi mici și mijlocii sunt într-o situație gravă, din cauza măsurilor luate de guvern.
Cât s-ar schimba lumea asta nebună, clasa de mijloc dacă este stabilă, încurajată și ajutată, devine o garanție pentru sănătatea economică a țării. Nu o spun eu, ci economiști cu experiență. Cine-i aude? Noi, din când în când, pe la unele televiziuni mai altruiste. Nici până acum nu s-a înțeles că este bine să susții zona IMM-urilor. Mă întâlnesc în orașul în care locuiesc cu oameni pricepuți, activi la minte, care-mi spun despre această neglijență ce ne costă. S-a mizat pe multinaționale, care vând la noi și-și duc profitul în alte țări. Dar ele nu doresc să declare profit sau vor profituri infime. Atunci ce să taxezi? OMV Petrom ne-a spus-o direct că nu plătește nicio taxă de solidaritate în România.
Am fost atent când am abordat acest subiect, că nu sunt economist. Dar această realitate este spusă cu voce tare de cei pricepuți. Iar mișcarea de rotație politică nu propune nimic concret spre binele țării. Așa văd eu starea de fapt. Cine o vede altfel, cu argumente, să o spună. Toată tevatura asta, care vizează puterea, eu o văd ca o mare cafenea națională. Se discută mai aprins, se împart privilegii, și mulți dintre cei implicați în necesara aventură își aduc aminte de un cântec mai vechi: Și iarăși bem cafea de Mocca, și ne gândim la ziua-n care, dansau bunicii karioca, la balurile populare.
Mișcarea de rotație nu se oprește! Nici în politică. Cu zile și cu nopți de tot felul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.