Sute de credincioși greco-catolici ucraineni din parohiile situate în: Teceu – Piatra, Câmpulung la Tisa, Sighetu Marmației, Crăciunești, Coștiui, Valea Vișeului și Poienile de sub Munte, precum și refugiații ucraineni vor putea trece, de la 1 septembrie a.c., la calendarul gregorian (rit nou). Reforma a fost cerută atât în contextul în care tot mai mulți ucraineni s-au mutat în țările care folosesc acest tip de calendar, cât și din dorința, subiectivă, de a se detașa de Rusia, dat fiind războiul.
• “populația ucraineană dorește să se despartă de tot ceea ce o leagă de Rusia”
Reforma calendarului a fost subiect de ample discuții în cadrul Sinodului Episcopilor Greco-Catolici din Ucraina, eveniment ce a avut loc la începutul lunii februarie a.c. Adunarea ierarhilor a decis ca Biserica Greco-Catolică Ucraineană să treacă la un nou calendar de la 1 septembrie 2023, data începerii anului liturgic, conform tradiției bizantine.
“S-a simțit nevoia de a face reforma calendarului întrucât credincioșii au cerut acest lucru, din două mari motive. În primul rând, sunt foarte mulți ucraineni plecați în străinătate, acolo unde sărbătorile și zilele libere aferente sunt stabilite după calendarul gregorian. E neplăcut pentru ei ca, atunci când e sărbătoare acasă, în Ucraina, să meargă la serviciu. Al doilea motiv e unul mai mult subiectiv. Calendarul iulian, cel vechi, e folosit în bisericile slave și, aici, ponderea e cea a Bisericii Ortodoxe Ruse, iar acum, cu războiul din Ucraina, populația ucraineană dorește să se despartă de tot ceea ce o leagă de Rusia. Inclusiv de sărbătorile calendaristice”, a explicat pr. Vasile Colopelnic, vicar episcopal (sincel) pentru Vicariatul General Special al Ucrainenilor în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.
• din 2025, dată comună pentru Paște?
Astfel, de la 1 septembrie 2023, data începerii noului an liturgic, Biserica Greco-Catolică din Ucraina va urma calendarul gregorian pentru celebrarea sărbătorilor fixe, precum: Crăciunul, Boboteaza și zilele de sărbătorire ale sfinților. Deși calendarele pentru acest an au fost deja tipărite, ele vor fi reimprimate pentru perioada 1 septembrie – 31 decembrie a.c.
“Această reformă nu este obligatorie pentru toți. Cei tradiționaliști pot amâna conformarea la această reformă calendaristică până în anul 2025”, a specificat pr. Vasile Colopelnic, vicar episcopal (sincel) pentru Vicariatul General Special al Ucrainenilor în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.
Mai mult, din anul 2025, se speră ca sărbătoarea Paștelui să fie celebrată la aceeași dată de către toate bisericile.
“Motivul e dat de împlinirea a 1.700 de ani de la primul conciliu ecumenic de la Niceea. În acest sens, există chiar o comisie mixtă Vatican – Constantinopol care colaborează la această reformă, intitulată «Pascalia». Este o veste foarte bună”, a adăugat pr. Vasile Colopelnic, vicar episcopal (sincel) pentru Vicariatul General Special al Ucrainenilor în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.
Așa este bine si frumos !