803 milioane euro pentru împăduriri

0
58

Joi, Instituția Prefectului – Județul Maramureș a găzduit o întâlnire în sistem videoconferință care a vizat apelul de proiecte pe fonduri europene nerambursabile Păduri și biodiversitate, deschis prin Programul Național de Redresare și Reziliență, la solicitarea și în prezența secretarului de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristian Beseni.
Suma alocată pentru apelul “Păduri și biodiversitate” este 803 milioane euro, dintre care 730 milioane euro sunt destinați investițiilor în noi suprafețe de păduri, inclusiv urbane și reîmpăduriri, 50 milioane euro pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților și 22 milioane euro pentru investiții în sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere expuse unor astfel de fenomene.
Beneficiarii eligibili: deținători publici de terenuri (municipii, orașe, comune, persoane juridice cu drept public, asociații publice) și deți­nători privați de terenuri (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, societăți comerciale, asociații și fundații, alte persoane juridice cu drept privat, UAT-domeniul privat).
Statul Român oferă tuturor celor care vor înființa noi suprafețe de pădure o compensație financiară de 456 euro/an/ ha pentru păstrarea intactă a acestei suprafețe până la atingerea maturității.

Printre activitățile eligibile se numără:
• înființarea de plantații de arbori din specii forestiere cu ciclu scurt de producție;
• înființarea de plantații de arbori cu creștere rapidă întrebuințați pentru producerea de energie;
• înființarea de plantații de pomi de Crăciun.
Depunerea cererilor de finanțare se face într-o sesiune continuă, fără criterii de selecție, pe întreaga perioadă cuprinsă între data de lansare a schemei și până la atingerea țintei PNRR, dar nu mai târziu de luna februarie 2026.
Suprafața de fond forestier în România este de 6,6 milioane hectare, 27,7% din suprafața țării. Județul Maramureș are o suprafață împădurită de 40%. Media europeană este de 39%.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.