Zeci de mii de imobile cadastrate sau în plin proces de măsurare în Maramureş

0
55

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a anunțat că, în primele cinci luni ale anului 2023, au fost înregistrate gratuit pentru cetăţeni 521.674 imobile. În total, ANCPI a finalizat înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară în 192 de localităţi şi în 22.076 de sectoare cadastrale.
„ANCPI, instituţie pu­blică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, realizează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, gratuit pentru cetăţeni, în 2.408 unităţi administrativ-teritoriale, din totalul de 3.181. Suprafaţa în lucru, pentru care urmează să fie deschise noi cărţi funciare, este de aproximativ 7 mil. hectare. Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară şi din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.
Dintre cele 192 de localităţi în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor, 73 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul ma­jor „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”. În prezent, se desfăşoară lucrări de cadastru sistematic la nivelul întregii localităţi, cu finanţare europeană, în 484 de comune.
În luna mai, ANCPI a iniţiat o procedură de licitaţie deschisă pentru achiziţionarea serviciilor de înregistrare sistematică a imobilelor din 92 de unităţi administrativ-teritoriale din 26 de judeţe. Lucrările vor fi realizate cu fonduri europene”, au spus cei de la ANCPI.
În Maramureș, la finele lunii mai erau în derulare lucrări de cadastrare la Ardusat, Coroieni (15.000 imobile estimate), Dumbrăvița (număr imobile estimat – 10.301), Fărcașa, Gârdani, Mireșu Mare, Recea, Satulung (număr imo­bile estimat – 15.190), Săcălășeni, Sălsig, Suciu de Sus, Valea Chioarului – unde sunt nu mai puțin de 15.816 imo­bile estimate. (c.v.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.