Recomandările jandarmilor montani în cazul în care vă întâlniți cu animale sălbatice pe trasee montane

0
78

Cel mai des întâlnite animale sălbatice din zona montană sunt urșii. Dacă observați prezența unui urs în depărtare, faceți zgomot cu obiectele pe care le aveți la îndemână sau bateți tare din palme. Gălăgia sperie urșii și astfel îi puteți ține la distanță. Evitați să faceți poze (blițul aparatului îi sperie și devin agresivi), nu îi hră­niți și mai ales îndepărtați-vă dacă întâlniți doar puii, cu siguranță ursoaica e prin preajmă. Dacă se îndreaptă spre voi, aruncați-vă rucsacul în opusul direcției în care doriți să o luați. Probabil ursul este interesat doar de mâncarea pe care o aveți acolo. E bine de știut că mirosurile dulci îi atrag întotdeauna.
În ce privește șerpii, aceștia se găsesc de obicei în zonele cu bolovani, stau expuși la soare să se încălzească. Dacă sunteți în acea zonă, folosiți o bucată de lemn sau o creangă și loviți pietrele sau solul, șerpii sunt foarte sensibili, vor percepe vibrațiile și vor fugi sub stânci. E bine de știut că șerpii au un comportament reactiv, mușcă doar dacă sunt amenințați. Nu vă mișcați brusc ca să nu vă atace. Așteptați să se îndepărteze și fiți atenți pe unde călcați.
În caz de urgență solicitați ajutorul jandarmilor montani prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112. (Informații furnizate de sublocotenent, Ioana-Anca Gherasim, I.J.J. Maramureș) (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.