Lacul Firiza, cu maluri murdare, gunoaie ascunse, toaletă “natur”

0
282

Începem prin a sublinia: iubim Firiza, lacul, locul, povestea lui, zona. Mai ales iubim malul celălalt, cel sălbatic, cu miros de urs şi de mistreţ, cu aceiaşi pescari şi iubitori de natură.
Speram ca acel loc să se conserve prin izolare, dar ne înşelăm amarnic. Anul trecut, lacul a trecut printr-un abuz din care îşi revine încet. Seceta plus golirea au afectat de la peşti la scoici la vegetaţia din jur. Am revenit anul acesta să ve­dem evoluţia-involuţia.
Pe partea cu drumul, e clar. Nu dezvoltăm. De pe drum, e impresionant. Cum cobori, fel de fel de gunoaie, din păcate unele lăsate parcă în batjocură de iubitori de natură, aşa-zişi. Pe partea cealaltă, aveam aşteptări mai mari. Nu e cazul. Viluţe pe mal de lac. Altele pe o uliţă spre munte. Malul apei e plin de mizerii, în zona de pescuit, dar de această dată nu e vina lor. E ce-a venit pe pârâul Firiza, primăvara. Urci pe cărare abrupt, apoi o iei prin pădure, pe malul lacului. Toată pădurea este, să ne iertaţi, o toaletă. Hârtii peste tot, absolut dizgraţios… mai ales în cărare. Apoi, plastic, sticle, lăsate pe vatra de foc, cum ar veni… ”Ne-am grăbit la plecare, le ardeţi voi”. La fel e şi în poiana de la Vidra, odinioară un loc-cult pentru camping. Şi pe mal de lac încolo, deşi devine ceva mai sălbatic. Sigur, pe apă sunt ba vaporaşul, ba canotori, ba pescari. Dincolo? Tabere, muzici, ţipete. Club. Nu te interesează, îţi vezi de drum. Printre jaloane, să nu calci în… Şi-ţi aminteşti povestea avută mai ieri cu un pescar ce îţi zicea că în golful de la Corneşiţa e un urs cuminte, ce coboară dinspre Igniş şi nu atacă, nu fură mâncare, nu vrea nimic decât să meargă la apă. Atât.
Aflăm însă cu tristeţe că cea mai mică problemă a Firizei şi într-un final a noastră, a consumatorilor de natură ŞI DE APĂ, nu o reprezintă toaletele ad-hoc din pădure, ci… un nou Plan Urbanistic ce se va extinde până dincolo de lac, aparent. Care va aduce drumuri, case, canalizări etc…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.