Deficitul de medici de familie se accentuează în Maramureș: va pleca un sfert din personal

1
524

“Ne confruntăm cu o problemă, lipsa unor medici de familie în unele comunități din județ. Am semnalat problema și ministrului Sănătății când a fost în județul Maramureș”, a spus în ședința Colegiului Prefectural de miercuri, 28 iunie, subprefectul județului Maramureș, Crina Chilat.
Oficialii Direcției de Sănătate Publică Maramureș (DSP) nu vin cu vești încurajatoare. Din contră, deficitul de medici de familie se accentuează de la an la an. Mai mult, previziunile DSP relevă că în cinci ani vom rămâne fără un sfert din medicii de familie.
Directorul executiv al DSP Maramureș, Carmen Sima, a subliniat în ședința de la Palatul Administrativ din Baia Mare că la nivelul județului există un deficit mare de medici de familie. Dacă e luată în considerare norma ideală rezultă că inclusiv în Baia Mare, numărul e insuficient. În plus, în trei comunități rurale lipsește medicul de familie, deşi primarii au încercat să asigure toate condițiile optime pentru desfășurarea actului medical. Medicina de familie nu e însă foarte atractivă pentru tinerii absolvenți.
“Avem un deficit destul de mare de medici de familie. Dacă calculăm norma de medici raportat la idealul de 1.800 de asigurați/medic, numai în Baia Mare avem un deficit de 15 medici. În momentul de față există medici în toate cabinetele de medicină de familie, mai puțin în 3 comunități rurale. Primarii au făcut eforturi pentru a face atractivă șederea în aceste comunități, au igienizat, au modernizat clădirile fostelor dispensare medicale, au amenajat apartamente noi, moderne, spațioase. Dar este o specialitate dificilă. Tinerii optează fie să rămână în marile centre universitare, fie în reședințele de județ. Primii pași au fost făcuți prin normele contractului-cadru, unde finanțarea devine ușor mai atractivă și este o prioritate”, a afirmat Carmen Sima.
Oficialii DSP nu sunt mai optimiști în ce privește viitorul medicinii de familie. Din contră, în câțiva ani mai pleacă și alte persoane din sistem.
“În următorii cinci ani cred că vor pleca încă un sfert din medicii de familie. Atunci Maramureșul va avea o problemă. Fiind furnizori așa numiți privați, pot să rămână cât doresc. Dar vine o vârstă când se gândesc și la ei și atunci va deveni o problemă pentru populație”, a adăugat Carmen Sima.

1 COMENTARIU

  1. Dacă s-ar folosi cardul de sănătate cum trebuie nu ar mai fi nevoie de medici de familie . Doar pentru bilete de trimitere și rețete , ne putem lipsi de ei !!!!!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.