Elevi de la „Forestier”, experiență extraordinară în Lisabona

0
388

21 elevi de la Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației, de la calificarea Tehnician în turism, au luat parte, între 5 și 23 iunie, în Lisabona, la o activitate de mobilitate (ultimul flux din acest an școlar) cuprinsă în proiectul „Profesionalism în turism prin Erasmus+”. Acesta este derulat cu sprijin financiar de la Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, în cadrul acreditării pe care o deține Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic.
În perioada amintită, elevii maramureșeni și-au bifat stagiul de practică în unitățile de turism Sana Hotels Portugal și hotelul Gat Rossio, ambele din Lisabona, Portugalia.

„Am încheiat cu succes mobilitățile proiectului pentru al doilea an de acreditare. Ca de fiecare dată, atât organizația intermediară, cât și cele de primire au fost deschise, acordând sprijin participanților, asigurând susținerea pregătirii practice profesionale prin feedback obiectiv și permanent. Timpul liber petrecut prin vizitele și excursiile la cele mai importante obiective turistice au contribuit la desăvârșirea cunoștințelor culturale acumulate prin pregătirea culturală. Scoși din zona lor de confort, realizând activitățile de pregătire profesională la cele mai înalte standarde de calitate, fiind forțați să depășească bariera de comunicare și făcând cunoștință cu o altă cultură, elevii au declarat în unanimitate că și-au dezvoltat abilitățile și competențele profesionale, cunoștințele culturale, dar cel mai mult încrederea în sine. Mulțumim, Erasmus!”, a declarat prof. Adina Costinar, coordonator proiect.
Obiective activității au vizat atât îmbunătățirea calității formării practice pentru elevii de la domeniul de calificare Turism și alimentație publică prin efectuarea stagiului practic de specialitate la unități de profil din Europa, cât și dezvoltarea competențelor profesionale.

„A fost o experiență unică! Prin participarea la acest stagiu de practică în Lisabona am avut oportunitatea de a-mi dezvolta competențele profesionale esențiale pentru pregătirea mea, De exemplu, am învățat tehnica de aranjare a cearceafului, etapele de check-in și check-out, pregătirea micului dejun. Diferența între practica efectuată în România și în Portugalia constă în accentul pus de portughezi pe calitate, interesul real al tutorilor din Portugalia și stilul de muncă bazat pe muncă în echipă. M-a impresionat mult comportamentul angajaților și faptul că ne-au ajutat pe parcursul stagiului de practică”, a mărturisit Anda Leschian, elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Forestier Sighetu Marmației
De asemenea, prin acest proiect s-a urmărit și creșterea cu până la 50% a numărului de participanți la mobilități Erasmus+ care provin din medii defavorizate pentru facilitarea incluziunii acestora în societate și inserției ulterioare pe piața muncii.

„Deși particip a treia oară la un astfel de stagiu de pregătire practică a elevilor în Portugalia, experiența este una extraordinară. Această mobilitate a avut asupra elevilor un impact pozitiv, deschizând acestora noi orizonturi în direcția de dezvoltare profesională, dar și personală. De fiecare dată descopăr lucruri noi, o altă lume, cu o mentalitate diferită decât a noastră, iar programul cultural a fost unul foarte interesant descoperind locuri cu adevărat uluitoare. A fost o șansă binevenită, utilă în demersul profesional și în egală măsură, o vacanță specială”, a concluzionat prof. însoțitor, Elena-Luminița Borodi, Liceul Tehnologic Forestier Sighetu Marmației.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.