Vara când dispar generalii

0
86

După cum v-am mai mărturisit, nu prea m-am aventurat să scriu despre situația politică și militară din Rusia, deoarece veștile de acolo sunt pândite de falsuri. Dar nu uit din lecturile mele că un război, mai ales în aceste vremuri, folosește propaganda amăgitoare din plin. Și totuși în ultima săptămână am urmărit, ca toată lumea, știrile transmise din Rusia. Am avut imbolduri să le comentez, dar viteza cu care s-au succedat m-a făcut să formulez o mulțime de ipoteze. Sentimentul care m-a cuprins a fost că acolo este o mare confuzie, un arbitrar țanțoș, care nu mi se pare nevinovat. Adică comedia cu mercenarii grupului Wagner, care au pornit hotărâți spre Moscova, să răstoarne puterea militară, mi se pare un plan aranjat cu minuție. Nu doar de liderul grupului, Prigojin, ci de o orchestră cu dirijori interesați.
În acea sâmbătă, când mercenarii mărșăluiau nestingheriți spre Kremlin, sub privirea mirată a lumii, mi s-a părut că statul rus este în mare cumpănă. Apoi, oprirea bruscă din marș, negocieri făcute și transbordarea grupului Wagner în Belarus, fără tancuri și tunuri, face parte din planurile obscure, dar bine trasate pe hârtie. Multă lume a fost surprinsă de tăcerea care însoțea mercenarii, lipsa măsurilor de răspuns din partea rusă, mai ales lipsa de rezistență pe traseu a armatei. Șeful grupului paramilitar, Wagner, ar fi intenționat să captureze înalți responsabili ruși din domeniul apărării, într-o încercare de a destabiliza structurile de comandă militară. Cei vizați erau ministrul apărării și șeful statului major al armatei. Se vede că acțiunea a fost rezultatul unei revolte împotriva conducerii militare executive a armatei. Șoigu și Gherasimov, acuzați de Prigojin, că în cadrul războiului din Ucraina au privat compania Wagner de proviziile și susținerea logistică necesare.
Cred că mercenarul se temea că armata sa își va pierde autonomia. Ce lume, oameni buni! În Rusia funcționează armate private ca în Evul Mediu. Când fiecare conte avea armata lui și pornea război împotriva vecinului. Cât am fi de înțelegători cu istoria, Rusia este o țară în care mai multe armate de mercenari își fac de cap, o țară încăpută pe mâna unor grupări oligarhice, o țară în care dreptul la opinie este încălcat. O țară împotriva sistemului occidental până la marile afaceri. Planul lui Prigojin a fost dejucat de Serviciul Federal de Securitate rus. S-a spus că Putin se pregătea de apărare, organizând o gardă personală. Dar mulți jurnaliști l-au asemănat în acele zile cu propria fantomă.
Evgheni Prigojin a renunțat la planul lui ca să nu verse sânge rusesc, s-a spus. A fost un episod bizar din istoria apropiată a Rusiei. Timpul care vine are la îndemână cercetarea arhivelor pentru a desluși ce s-a întâmplat în acea sâmbătă de pomină. Dar Putin a trecut la îndepărtarea unor generali cu care a pornit războiul. Se zice că unii au fost arestați. Nu sunt generali de rând, ci cu rosturi importante în ducerea războiului. Această rebeliune a arătat că este o fisură, dacă nu o fantă mare, în sistemul creat de Putin. Oricât ne-am strădui să explicăm mișcarea mercenarului și ascunderea unor generali, deo­camdată, eu nu găsesc răspunsuri suficiente. Au năvălit spre noi variante multe.
Am reținut ideea că în toată această vălmășeală, fostul lui bucătar și apoi aliat nu s-a adresat direct lui Putin. Dar liderul de la Kremlin nu iartă. A făcut încă o probă de a-și consolida puterea. Cert este că mitul lui s-a cam răsfirat. Mă bazez pe reacțiile unor cancelarii care i-au fost aproape. Măcar de formă. Cel mai elocvent argument este mișcarea nesigură, browniană, din interiorul Federației. Dar, după informațiile mele, Putin are încă pârghii de a se ține în scaun. M-am gândit și eu, dar se gândesc și alții, ce ar fi Rusia fără Putin? Mulți zic că nu vine din urmă un înlocuitor mai blând. Era să zic mai democratic. Deo­camdată Rusia trăiește vara în care dispar generalii. Deși războiul din Ucraina nu s-a terminat. Și nici nu știu când se va sfârși. Suntem vecini cu o tensiune în curs de desfășurare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.