Mai multe servicii medicale pentru viitoarele mame

0
42

Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru pentru asistența medicală, medicamente și dispozitive medicale, femeile gravide beneficiază de o serie de servicii medicale noi, decontate de CNAS, fie că sunt sau nu asigurate în sistemul public de sănătate.
Astfel, femeile însărcinate beneficiază atât de serviciile medicale decontate de CNAS, cât și de servicii noi. Vor beneficia de creșterea accesului la consultații regulate de supraveghere pe durata sarcinii, investigații și teste de laborator specifice sarcinii, monitorizarea evoluției sarcinii și identificarea eventualelor complicații, servicii medicale standardizate complexe, asimilate unei internări de zi, precum și de acces la informații și consiliere privind sarcina, nașterea și îngrijirea bebelușului. În asistența medicală primară se acordă consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei. Femeia gravidă este luată în evidență de medicul de familie încă din primul trimestru al sarcinii, iar în cazul în care sarcina evoluează normal, fără complicații, din luna a treia până în luna a șaptea se efectuează lunar câte o consultație de supraveghere. Din luna a șaptea până în luna a noua, aceste consultații sunt bilunare.
Medicul de familie poate efectua două vizite la domiciliul pacientei pentru a urmări evoluția lăuziei. În cadrul supravegherii gravidei, medicul de familie promovează alimentaţia sugarului exclusiv cu lapte matern, în primele 6 luni de viață, precum și continuarea alimentației la sân pentru încă minimum alte 6 luni. Tot el recomandă gravidei să efectueze mai multe testări, printre care se numără și cele pentru depistarea HIV, a hepatitelor cronice B și C și a sifilisului. Odată cu prima prezentare la medicul de familie a femeii însărcinate, acesta ia în evidență gravida și poate elibera o adeverință prin care se atestă existenţa sarcinii. Serviciul include și depistarea sarcinii.
Dacă persoana însărcinată este neasigurată, poate deveni asigurată, pe perioada sarcinii și lăuziei, prin simpla transmitere a adeverinței respective către CAS în evidența căreia se află, fără alte cheltuieli. În cazul declanșării contracțiilor, într-o situație în care pacienta nu are acces imediat la alte paliere de asistență medicală (spre exemplu, aceasta se află într-o zonă izolată), medicul de familie poate supraveghea travaliul și nașterea precipitată, atât la locul solicitării, cât și la cabinet, chiar și în afara programului de lucru declarat în contractul cu CAS, până la sosirea echipajului de urgență, după caz.
În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar și fără bilet de trimitere, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultaţie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum şi o consultaţie similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naştere, în cadrul căreia, după caz, se poate recomanda efectuarea de analize și investigații sau internarea în spital. Dacă medicul respectiv are și o supraspecializare în medicină materno-fetală poate efectua și ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii.
În unitățile sanitare cu paturi care au în componență structuri (secție, compartiment) de obstetrică-ginecologie sau în cele integral specializate în această ramură a medicinii se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internări de zi în scopul supravegherii sarcinii normale, cu condiția ca unitatea să aibă laborator de analize medicale și cabinet medical de specialitate.
„Spitalul are obligația să efectueze consultații de specialitate și următoarele analize: hemoleucogramă completă, determinarea grupului sanguin ABO și Rh, uree serică, acid uric seric, creatinină serică, glicemie, TGP, TGO, TSH, examen complet de urină (sumar + sediment), VDRL sau RPR, testare HIV, evaluarea infecţiilor cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, citomegalovirus, hepatită B şi C), secreție vaginală, examen Babeş-Papanicolau sau test de toleranță la glucoză per os +/- hemoglobină glicată, biometrie fetală, detecția streptococului de grup B, precum și ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii. Unele din analize nu pot fi efectuate decât în anumite perioade ale sarcinii”, se menționează în comunicatul CNAS.
Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie să aibă și competenţă în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică.
Tot cu internare de zi se supraveghează sarcinile cu risc crescut: pentru edemul gestațional: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, creatinină serică, acid uric seric, TGP, TGO, examen complet de urină (sumar + sediment), dozare proteine urinare, proteine totale serice, ecografie obstetricală și ginecologică; pentru hiperemeza gravidică ușoară: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, sodiu seric, potasiu seric, examen complet de urină (sumar + sediment), uree serică, acid uric seric, creatinină serică, ecografie obstetricală și ginecologică; pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III de sarcină: consultație de specialitate, cardiotocografie, ecografie obstetricală și ginecologică; pentru monitorizarea gravidei cu tulburări de coagulare/trombofilii ereditare și dobândite: consultații de specialitate, antitrombină III, proteină C, proteină S, dozarea hemocisteinei serice, control hemocisteină serică, factor V Leyden, anticoagulant lupic screening și confirmare, ecografie obstetricală și ginecologică.
Tot în regim de spitalizare de zi pot fi efectuate și servicii de amniocenteză (trim. II de sarcină), cordonocenteză (trim. II de sarcină), respectiv biopsie de vilozități coriale (trim. I de sarcină), numai de medicii obstetriceni-ginecologi cu supraspecializare în medicină materno-fetală. Toate cele trei servicii includ şi testarea genetică a probelor prelevate, prin una din următoarele tehnici: citogenetică, FISH, MLPA, QF-PCR.
Tot în regim de spitalizare continuă se pot efectua și serviciile de spitalizare de zi, dacă pacienta, în timpul sarcinii, prezintă complicaţii sau comorbidităţi, sângerare majoră și necesită transfuzie, risc anestezic greu de manageriat în spitalizare de zi, cu durere postprocedurală greu de controlat și proceduri invazive majore asociate. Medicul specialist mai poate recomanda și efectuarea de examene din secreții vaginale sau din tampon rectal.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.