Omul care și-a sfințit locul

0
780

De cincisprezece ani încoace, în ajun de Sfânta Maria Mare, aud chemarea Săliștei de Sus. Ani la rând m-am făcut una cu drumul și am ajuns în acest loc academic, polenizat cu profunde fapte de cultură și știință. În pragul porții deschise ne așteaptă primarul orașului ec. Ștefan Iuga și profesorul și poetul Simion Iuga. Și o echipă de sufletiști și pricepuți organizatori. Încrederea în Simpozionul de Cultură și civilizație românească în Maramureș a fost dată și de Academia Română. Așa ne-am întâlnit la Săliștea de Sus cu academicieni, fizicieni, lingviști, filosofi, istorici, scriitori, sociologi, oameni de cultură în genere. Doresc să reiau părerile mele despre cel care veghează statornic la reușita acestei manifestări cu rezonanță națională. El este SAM.
Așa l-am știut din tinerețea mea: SAM, adică Simion Iuga, profesor și scriitor, care toată viața s-a oglindit în fântânile natale din Săliștea de Sus. Cu o biografie profesională impresionantă, ca dăruire și durată, profesor titular de istorie-geografie, luminând șirul de elevi sălișteni întru trecutul neamului nostru și al altor popoare. Desenând în memoria alumnilor harta țării și a lumii. Sugestiv și colegial, l-a surprins profesorul Dumitru Chiș, în excelenta sa carte-dicționar despre elitele din Săliștea de Sus. Așa, pe SAM îl știu și din viață și din carte. Reiau câteva repere din activitatea acestui dascăl de țară, care a dăruit absolvenți pentru oraș, pentru țară și pentru alte țări ale lumii. Personalități care luminează domenii dintre cele mai diferite nu uită sigiliul profesional și sufletesc al profesorului Simion Iuga. Știința devenirii multor generații de sălișteni a fost dinamizată de o intensă ardere spirituală, care înalță omul de la sunetul clopoțelului, la chemătorul dangăt de clopot spre rugăciune și credință.
Profesorul și scriitorul au stat de veghe, dar au refuzat starea pe loc. De altfel, el face parte dintr-o generație care a marcat biografia acestei nobile așezări. Știu asta deoarece în ultima jumătate de veac i-am fost aproape. În acest corolar, SAM a rămas, până în ziua de astăzi, o energie aparte. A slujit catedra cu devoțiune, a fost directorul școlii, a fost o gazdă primitoare pentru scriitori. Și acum aud ecoul unui eveniment inițiat la Săliștea de Sus. Apariția, în 1969, a revistei Semnal, rod al activității cenaclului elevilor săi. Dimpreună cu Dumitru Iuga (poetul Ion Bogdan) a deschis paginile acestei publicații pentru elevi din județ și din țară. Fenomenul revuistic școlar de pe Valea Izei a fost răsplătit la nivel național. S-a implicat în activitatea cultural-artistică din localitate. A revigorat ansamblul folcloric, punând în scenă obiceiuri, montaje folclorice, alte spectacole venite din rânduiala așezării. Grupurile folclorice au dus faima așezării în județ și în țară.
Profesorul Simion Iuga avea neliniștea apei volburate. Are un palmares impresionant. Cartea orașului, venit dinspre sat, stă mărturie. Și-a dat seama, la timp, că averea unei așezări precum este Săliștea de Sus trebuie știută și de altă lume. SAM este și un poet valoros, deși a fost extrem de exigent cu opera sa. Este autorul a două volume de versuri, bine primite de critica literară. Răsplătite cu premii. Din creațiile lui putem descifra istoria spirituală a timpului nostru liric, a zonei cu multe porniri sub semnul lui Orfeu. În ultimul deceniu, de numele lui Simion Iuga se leagă inițierea și organizarea Simpozionului Național de Cultură și Civilizație Românească, de la Săliștea de Sus, ajuns anul acesta la a XV-a ediție. Este editorul și coordonatorul volumelor care însoțesc manifestarea, ce cuprind comunicările prezentate la această întrunire cu sigiliu academic. Adică membri ai Academiei Române, universitari, personalități din diverse domenii ale culturii și științei.
Am audiat la Săliștea de Sus doi președinți ai Academiei Române și un fost președinte de țară. Cum am fost prezent la toate edițiile, depun mărturie că este un regal cultural. Iar profesorul Simion Iuga, cu fiecare ediție, își scrie viața spirituală așa cum a fost, așa cum este. Primarul, ec. Ștefan Iuga, o altă energie a locului, a împlinit voința Consiliului Local, și i-a acordat profesorului și poetului Simion Iuga titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Săliștea de Sus. Pe bună și cinstită dreptate. Eu, din sală, am trăit emoția recunoștinței unei comunități pentru faptele de luat în seamă ale unui fiu al ei. A unui om care și-a sfințit locul. De altfel, universitarul Nicolae Iuga, un alt săliștean de nădejde națională, în cuvântul de laudă meritată, a adus argumentele necesare pentru decernarea acestui titlu. Îl socotesc și eu omul care și-a legat viața, prin lucrare și priveghere, de locul natal, adică de țară.
Luni, 14 august 2023, vor avea loc lucrările Simpozionului, ediția a XV-a.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.