Cardul european de asigurări sociale de sănătate ar putea fi solicitat și online

0
47

Cardul european de sănătate poate fi utilizat de către românii asigurați în sistemul național de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală necesară, dar doar în cazul unei șederi temporare într-un stat membru al UE. Valabilitatea cardului european de sănătate este de 2 ani, iar pentru obținerea lui sunt necesare 7 zile lucrătoare.

Șederea temporară este considerată perioada de până la 6 luni pe care o petrece o persoană într-unul dintre statele comunitare, indiferent de motivul deplasării, fără să conteze dacă deplasarea este făcută pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.
Potrivit Legii nr. 95/2006, cardul european de sănătate poate fi folosit doar în țările membre ale UE pentru a obține tratamentul medical necesar, dar nu și în România. După cum se precizează în actul normativ, “cardul european nu produce efecte pe teritoriul României și nu creează nicio obligație pentru furnizorii de servicii medicale din România”.
Cardul european de sănătate nu acoperă costurile tratamentului atunci când scopul deplasării este acela de a obține acest tratament, nu este o alternativă la asigurarea de călătorie și nu garantează obținerea de servicii medicale gratuite. Serviciile medicale sunt acordate în funcție de legislația din domeniul sănătății a fiecărui stat membru UE. Așadar, se poate întâmpla ca proceduri sau servicii medicale ce sunt gratuite în România să implice o plată în alte țări.
Cardul european de sănătate se eliberează doar la cererea celui asigurat și are o perioadă de valabilitate de doi ani. Pentru a-l putea solicita, asiguratul trebuie să fie la zi cu plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea cardului european sau dacă există situaţii de urgenţă care ar face necesară eliberarea cardului în mai puţin de 7 zile lucrătoare, CAS va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului.
În prezent, cardul european de sănătate poate fi folosit pentru obținerea de servicii medicale în spitalele de stat din toate statele membre ale UE (nu îl poate înlocui pe cel național, respectiv nu e valabil în România), dar și în cele din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate, ar putea fi solicitat, pe viitor, și online, fără să mai fie necesară deplasarea la autorități, potrivit unui comunicat recent al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.