Peste 500 de alerte pentru produse cosmetice de diferite tipuri au fost emise anul acesta, dar cu Aplicația InfoCons putem afla, înainte de a le cumpăra, dacă fac sau au făcut obiectul alertelor pentru produse nealimentare.
Medicii de toate specialitățile ne sfătuiesc să nu ieșim din casă pe căldură prea mare fără să ne protejăm pielea cu diferite creme, infecționiștii ne recomandă repelente, reclamele tv sunt pline de produse alimentare care, în final, unele dintre acestea se dovedesc a avea multe E-uri, punându-ne sănătatea în pericol. La fel și produsele de baie (șampoane, apa de gură, șampoane pentru bebeluși, creme de față, de corp, diverși detergenți sunt un real pericol pentru pielea noastră, multe dintre ele provocând dermatite de contact, infecții.
InfoCons ne arată la ce fel de produse să fim atenți înainte de a le cumpăra. Astfel, în primul rând trebuie să citim eticheta produsului: țara vizată; gradul de risc; originea produsului; data la care intră alerta în vigoare; imaginea cu produsul ce face obiectul alertei. Există și o aplicație InfoCons care transmite alertele UE de securitate și siguranță, pentru a fi informat și pentru a avea acces direct și nemijlocit la alertele pentru produsele agroalimentare, dar și non-alimentare identificate ca produse periculoase. Numai în acest an, la nivel european au fost emise 502 alerte pentru produse cosmetice de diferite tipuri, avertizează InfoCons, care vine însă în ajutorul nostru cu o soluție la îndemâna oricui, pentru a ne proteja de aceste riscuri. Alertele emise anul acesta au vizat loțiuni de protecție solară, gel de baie și duș, parfum, apă de toaletă, loțiuni pentru bebeluși, șampon, loțiune de corp, spumă de păr, cremă de față, deodorant, săpun, apă de gură etc. „Produsele cosmetice care prezintă risc chimic cu impact ridicat asupra sănătății conțin 2 – (4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), interzisă în produsele cosmetice, deoarece poate afecta sistemul reproductiv, poate dăuna sănătății copilului nenăscut și poate provoca sensibilizarea pielii sau conțin hidrochinonă, care este interzisă în produsele cosmetice, pentru că poate provoca dermatita alergică de contact. De asemenea, acestea prezintă risc microbiologic, risc pentru sănătate și de sufocare”, atrag atenția specialiștii InfoCons.