Drumuri spre Cetăţuia Sarasăului, cu gând la dezvoltarea turismului

0
1403

Cu ochii spre trecut, dar şi spre viitor

Pe alocuri, investiţiile cu finanţare Saligny nici măcar n-au fost semnate ca finanţare, nici n-au început. În câteva locuri din Maramureş, probabil ceea ce face diferenţa între administraţie şi administraţie…, sunt în curs sau se finalizează.
În Sarasău, am avut surpriza de a găsi două investiţii Saligny în lu­cru, una e cu racorduri şi branşamente de apă şi canalizare, cealaltă ajunsă la 80%, asfaltare pe strada Cetăţii, ne spune primarul Ion Covaci.
Urcăm pe stradă, mai multe rute de străzi sunt asfaltate şi duc… spre Cetăţuie! În anii ‘50 ai comunismului, un şantier arheologic nedus la bun sfârşit scotea la iveală o fortificaţie, presupus a fi din vremea cnezatelor, iar având atestarea documentară a Sarasăului în 1345, chiar s-a vorbit în termeni istorici de un Cnezat al Câmpulungului, de secol 13, cu 13-18 sate pe Valea Tisei şi pe Valea Tarasului. Un obiectiv ce se cere redescoperit. “Da, după ce avem infrastructura, aşa cum ne-am organizat, mai deschidem câteva drumuri, vom căuta o finanţare pentru punerea în valoare a Cetăţuii. Dar deja generează interes, cineva a localizat-o pe Google Earth şi deja vin turişti s-o caute, constant”, ne spune edilul. Dar de fapt, el vrea mai mult, vrea punerea în valoare a întregii zone, în scop turistic, iar ceea ce se vede încurajează ideea, a fost aparent deja îmbrăţişată: livezi tinere, case de vacanţă, câte o baltă cu peşte. Cât despre Cetăţuie, cercetarea arheologică n-a fost în zadar, acolo şi în zonă, de acolo, s-au dus în colecţii private şi de stat (inclusiv a Muzeului de Stat din Budapesta) nenumărate piese din epoca bronzului, unele podoabe de aur au fost achiziţionate de Muzeul Naţional de Istorie din colecţia Mihaly, după care au făcut obiectul mai multor expoziţii. Alte surse vorbesc de o cetate feudală, mai târzie, cu şanţuri şi valuri de pământ, după obiceiul vremii.
Una peste alta, mai rar vezi aşa determinare. Să redescoperi trecutul cu ochii spre viitor, să faci infrastructură de drumuri, încolo se îndreaptă şi reţeaua de apă/canal, ca să faci zonă turistică în jurul Cetăţuii, e ca şi cum ai reînvia-o. Aşteptăm iniţiative similare la Onceşti, Bogdan Vodă, Berchezoaia…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.