Peste 130 de elevi și 54 de profesori din țară au participat miercuri, 25 octombrie, la cea de a șasea ediție a proiectului ”România – Cultură, Turism, Tradiție”, organizat de Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare.
După un parcurs de 10 ani în care evenimentul a fost organizat la nivel local și județean, în acest an, proiectul a luat anvergură națională, cuprinzând atât un concurs, cât și un simpozion.
Deschiderea festivă a evenimentului a avut loc la Eurohotel, în prezența partenerilor: Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, agenți economici.
”Pe lângă pregătirea academică pe care o oferim elevilor noștri, este imperios necesar să le oferim ancore puternice de autenticitate și personalitate românească prin activități care susțin educația sustenabilă. Cum am putea altfel mai bine decât prin activități extrașcolare care au cel mai larg caracter interdisciplinar și care oferă oportunități și perspective de abordare eficiente în ceea ce privește cunoașterea și promovarea valorilor autentice. Astfel, proiectul nostru oferă contexte reale de învățare elevilor participanți, dar și profesorilor și partenerilor prin cele două mari activități pe care le desfășoară: un concurs național și un simpozion național”, a subliniat prof. Valeria Mic, directorul Liceului Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare.
În cadrul acestui proiect au fost invitate să participe unități școlare care au clase de învățământ liceal în domeniul pregătirii profesionale Turism și alimentație, dar și alte specializări, din toată țara.
”Mă bucur că particip la un astfel de concurs pentru că avem nevoie de învățământ tehnologic și avem nevoie să vă convingem (pe voi, elevii, n.r.) că partea de educație tehnologică, partea de meserie este necesară în educație (…) pentru că doar prin știința unei meserii putem să contribuim toți la dezvoltarea acestei țări”, a punctat prof. Mihai Pop, inspector școlar general.
Concursul național, intitulat ”România – Cultură, Turism, Tradiție”, a cuprins trei secțiuni: Turism, Tradiții și Cultură Tradițională, în vreme ce simpozionul, denumit ”Educație sustenabilă”, a reunit atât elevi, cât și cadre didactice.
După festivitatea de premiere, participanții au vizitat obiectivele culturale și turistice din municipiul Baia Mare.