Un nou beneficiu social pentru maramureşenii aflaţi în nevoi

0
310

Primarii maramureşeni şi reprezentanţii serviciilor de asistenţă socială au fost convocaţi la Prefectura Maramureş pentru a fi informaţi despre noua lege privind acordarea venitului minim de incluziune (VMI).
Odată cu intrarea în vigoare a noului ajutor social, acordarea venitului minim garantat (VMG) și ajutorului pentru susținerea familiei (ASF) se suspendă. Drept urmare, toți beneficiarii actuali ai acestor drepturi sociale trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu, Venitul Minim de Incluziune.
Cererile pentru acordarea venitului minim de incluziune pot fi depuse de la 1 noiembrie la primăriile din judeţ.
“Noi am transmis prin 10 octombrie o mică aplicaţie informatică la primării ce ar trebui să le folosească la acest proces de stabilire a dreptului privind acordarea venitului minim de incluziune. Până acum se primeau dosare pentru VMG şi ASF, la nivelul primăriilor, iar datele erau introduse într-o aplicaţie de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Noua aplicaţie va face una din diferenţe, introducerea datelor primare se va face la primării”, a precizat directorul executiv al AJPIS Maramureş, Ovidiu Morar.
Noua lege privind acordarea venitului minim de incluziune va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Potrivit legii, solicitanții acestui tip de sprijin financiar au obligația ca în termen de 3 luni de la depunerea cererii de acordare a VMI să fie înregistrați la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi să figureze ca persoane în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, copiii cu vârsta școlară trebuie să fie înregistrați ca elevi la o unitate școlară.
Venitul Minim de Incluziune reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.