Prezentă în Maramureș la finalul săptămânii trecute, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a prezentat, într-o conferință de presă, proiecte de amploare menite atât să consolideze eforturile autorităților în combaterea traficului de droguri, cât și să modernizeze serviciile publice.
• Registrul traficanților de droguri și Legea 2 Mai
Unul dintre proiectele cheie expuse de ministrul Justiției este implementarea unui “Registru al traficanților de droguri”, inspirat din modelul registrului existent pentru agresorii sexuali, care a ajuns acum la peste 65.000 de înregistrări.
Acest registru va furniza instituțiilor și autorităților din România un instrument eficient pentru monitorizarea constantă a persoanelor implicate în traficul de droguri.
Alina Gorghiu a subliniat că acest registru va permite polițiștilor să verifice rapid în teren dacă o persoană are înregistrare în acest sistem, sprijinind astfel eforturile de combatere a traficului de droguri.
Un alt proiect semnificativ prezentat de ministrul Justiției în Baia Mare poartă denumirea de “Legea 2 Mai” și se axează pe traficanții de droguri de mare risc.
“Din momentul în care legea va intra în vigoare (traficanții de droguri de mare risc, n.r.), nu vor mai putea să obțină suspendarea executării pedepsei. Vorbesc exclusiv de traficanții de droguri de mare risc care își vor executa pedeapsa, chiar și redusă, conform prevederilor legale, în închisoare, nu în libertate. Cred că este foarte important să facem acest lucru pentru a putea să luptăm așa cum se cuvine cu un fenomen în expansiune și anume cel al traficului de droguri”, a declarat Alina Gorghiu.
• Dosarul electronic va integra și informațiile gestionate de poliție
Ministrul Justiției a vorbit și despre proiectul ambițios de modernizare a serviciilor publice, numit “Dosarul electronic național”, cu termen de finalizare la 31 decembrie 2023.
Obiectivul principal este de a facilita accesul cetățenilor la serviciile publice gestionate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), transformându-le în procese online integrale.
Ministrul a evidențiat, în premieră, că acest demers face parte dintr-un proiect mai amplu de digitalizare la nivelul Ministerului Justiției, inclusiv în colaborare cu Ministerul de Interne pentru a integra informații gestionate de poliție în dosarul electronic național.
“E un amplu proiect de digitalizare, nu doar la nivelul ONRC, dar și la nivelul Ministerului Justiției. Vă spun în premieră că, prin colaborarea și la inițiativa Ministerului de Interne, în dosarul electronic va intra și partea pe care o gestionează poliția. Cu toți cei cu care am vorbit din sistemul judiciar au fost foarte încântați că ne-am gândit la acest lucru, la lipirea bazelor de date, pentru a avea un dosar electronic generalizat, lucru care va eficientiza actul de justiție în România”, a punctat Alina Gorghiu.