În 23 noiembrie, Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat Sinaxa Monahală cu stareții, starețele, egumenii și duhovnicii lăcașurilor monahale din cuprinsul Eparhiei noastre, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Protopopiatul Lăpuș, județul Maramureș.
În cadrul întâlnirii de lucru au fost trecute evenimentele aniversare care au avut loc în anul 2023 și a fost prezentat un referat cu titlul „Caracterul comunitar al muzicii bisericești și importanța lui în spațiul monahal”, în contextul Anului Comemorativ al sfinților imnografi și cântăreților bisericești. Referatul a fost susținut de părintele arhimandrit Spiridon Belei, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă,
„Viața monahală în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului este una extrem de dinamică. Imediat după Revoluție, în eparhie a fost nevoie în primul rând de biserici de zid. Au fost reînființate mănăstiri și schituri, s-a pus temelia pentru noi așezăminte, iar astăzi, în județele Maramureș și Satu Mare există 30 de mănăstiri și 10 schituri, respectiv 100 de monahi și monahii care au lăsat lumea pentru a se închina trup și suflet pentru o viață conformă cu Evanghelia, rugându-se pentru cei rămași în lume”, au precizat reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.