Oficial, maramureşenii nu mai vor să lucreze în alte ţări

0
2199

Maramureşenii nu mai sunt dornici să plece la muncă în străinătate. Cel puţin asta indică datele oficiale ale Eurostat. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş, în primul semestru al anului 2023, au solicitat informaţii despre ofertele din străinătate 127 de persoane.

Numărul celor care au plecat la muncă în alte ţări prin reţeaua Eures este şi mai mic: doar 4 persoane au optat pentru Spania. Restul maramureşenilor preferă să meargă în afara ţării pe alte „filiere”, de multe ori se vorbeşte direct cu angajatorii străini.
„Pentru a obține un loc de muncă în străinătate prin reţeaua EURES persoanele interesate trebuie să fie înscrise în baza de date naţională. Înscrierile se pot face în cadrul agenției județene unde persoanele își au domiciliul. Cu această ocazie se primesc informaţii, îndrumare, sfaturi, broşuri şi pliante, privind condiţiile de muncă şi de viață din spaţiul comunitar”, a explicat directorul executiv al AJOFM Maramureş, Oana Oşanu.
În primul semestru al anului 2023, la AJOFM Maramureş, s-au adresat pentru informaţii privind locurile de muncă în spaţiul european 127 de persoane. Cele mai multe au avut vârste cuprinse între 26-45 ani – 86 solicitanți, 18-25 ani – 24 solicitanți și peste 45 de ani – 13 solicitanţi. Nivelul de instruire al persoanelor care vor să lucreze în spațiul economic european: primar gimnazial, profesional – 53 solicitanți; liceal și postliceal – 73 solicitanți; universitar – un solicitant.
Prin intermediul rețelei EURES au obținut un loc de muncă în Spania 4 persoane, 2 cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, una cu vârsta între 26-35 ani și alta cu vârsta cuprinsă între 36-45 ani.
Prin intermediul reţelei EURES, au fost puse la dispoziţia solicitanţilor din Maramureş peste 500 de locuri de muncă, cele mai multe în Belgia, Olanda, Norvegia, Germania, Irlanda și Malta.
Pe de altă parte, avem și numeroși maramureșeni care au renunțat la Occident și s-au întors acasă. Datele Recensământului din 2021 spun că peste 16.000 de cetățeni s-au întors acasă la familiile lor. Cei mai mulți din Italia și Spania.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.