Situație critică în Maramureș! Peste 3.000 de elevi, ”tăiați” de la transportul gratuit!

0
106

Din 8 ianuarie, elevii navetiști din 19 județe, inclusiv Maramureș, se confruntă cu o provocare majoră: lipsa transportului gratuit pentru școală. Conform unui comunicat de presă emis de operatorii de transport, elevii ar trebui să își asume costurile deplasării.

În 29 decembrie, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre care permite elevilor navetiști, din județele unde consiliile județene nu au un acord cu un transportator rutier, să beneficieze de sume forfetare.
Cu toate acestea, Federația operatorilor de transport critică Ministerul Educației și Guvernul, afirmând că această hotărâre nu a fost discutată cu ei. De asemenea, ei sunt nemulțumiți că documentul nu reglementează modalitatea prin care pot fi recuperați banii din abonamentele oferite gratuit elevilor pentru perioadele septembrie-decembrie 2023 sau chiar ianuarie 2024.
”În decembrie 2023, în Maramureș, 2.368 de elevi beneficiau de transport rutier județean gratuit, iar alți 241 îndeplineau criteriile pentru abonamente, dar nu le-au primit. De asemenea, 658 de elevi au avut posibilitatea de a obține sume forfetare pentru rutele fără servicii de transport”, a explicat prof. dr. Ligia Duruș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.
Între timp, elevii au primit recomandarea să suporte costurile transportului până la clarificarea situației.
În contextul acestei crize, liceenii din șase județe, printre care și Maramureș, au intrat în grevă japoneză începând cu data de ieri, 9 ianuarie, solicitând gratuitatea transportului. Totodată, mai multe asociații ale elevilor, inclusiv Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), au cerut demisia ministrului Educației, Ligia Deca, pentru incapacitatea de a rezolva această problemă urgentă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.