În Maramureș, niciun elev nu face școală la domiciliu

2
147

În data de 3 ianuarie, Ministerul Educației a trimis o solicitare către inspectoratele școlare cerându-le să sesizeze organele de cercetare în cazul în care părinții își retrag copiii de la școală. Această solicitare este legată de faptul că învățământul la domiciliu nu este recunoscut oficial în România.
Decizia Ministerului a venit în contextul în care o instanță din Bihor a hotărât, în premieră, ca părinții a patru copii retrași de la școală pentru a practica homeschooling să fie sancționați cu patru luni de închisoare cu suspendare și să fie obligați să îi reînscrie la școală. Cu toate acestea, decizia nu este definitivă.
Evaluările psihologice oficiale au arătat că acești copii prezintă mari lacune în achizițiile școlare și imaturitate psiho-emoțională. În plus, și județul Suceava se confruntă cu un număr semnificativ de elevi retrași din sistemul de învățământ, depășind 100 de cazuri.
Un fost inspector școlar adjunct a menționat că există fundații și școli americane care „racolează și păcălesc” unii părinți, oferindu-le promisiuni care nu au un suport juridic.
În Maramureș, situația pare să fie diferită. Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, nu există niciun elev înregistrat ca practicând învățământul la domiciliu. Prof. dr. Ligia Duruș, purtător de cuvânt al ISJ, a subliniat că există circumstanțe specifice în care în­vă­ță­mântul la domiciliu este permis, cum ar fi copiii cu dizabilități sau alte probleme de sănătate care necesită o formă specială de educație.

2 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.