Unitățile de învățământ au liber la repartizarea copiilor în grupe și clase

0
28

Fiecare creșă, grădiniță, școală sau liceu își elaborează propria procedură privind repartizarea antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor înscriși în grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a și o afișează pe pagina de internet proprie sau la avizierul unității de învățământ, potrivit proiectului pus în consultare publică de Ministerul Educației. În document sunt stabilite mai multe metode de împărțire a copiilor pe clase/grupe, astfel încât distribuția să fie una echitabilă.
Conform acestui proiect, în funcție de decizia consiliului de administrație, distribuția în formațiuni de studiu se realizează prin tragere la sorți sau prin distribuția echitabilă a elevilor ordonați alfabetic. Unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să distribuie în mod echitabil în formațiuni de studiu și următoarele categorii de antepreșcolari/ preșcolari/elevi: copiii cu cerințe educaționale speciale, cei care repetă anul școlar, cei care nu au parcurs ciclul preșcolar sau l-au parcurs incomplet, cei a căror limbă maternă diferă de limba de predare, cei transferați dintr-o altă țară/ unitate de învă­ță­mânt/ clasă, precum și pe cei admiși pe locurile distinct alocate candidaților cu cerințe educaționale speciale sau pe locurile speciale pentru romi. În situația în care părintele sau reprezentantul legal dorește înscrierea fraților în aceeași clasă, aceștia sunt repartizați în clasa în care a fost distribuit primul dintre frați.
„La nivelul fiecărei unități de învățământ se constituie comisia de înscriere și distribuire a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor care propune componența formațiunilor de studiu. Consiliul de administrație aprobă formațiunile de studiu, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an școlar”, se precizează în proiect.
Listele finale cu componența formațiunilor de studiu, semnate de directorul unității de învățământ, vor fi publice și se vor afișa la avizierul unității de în­vă­ță­mânt și/sau pe pagina de internet a unității de învățământ cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an școlar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.